Granica ciągu
vld: an = 3n + 4n − 12n
Jak się robi takie granice z n w potędze?
8 wrz 15:01
ICSP: Wyciągnij 12n przed nawias.
8 wrz 15:14
8 wrz 15:28
ICSP: a nawias ?
8 wrz 15:29
vld: No, jest tam nawias.

Za 12
n i po −1
8 wrz 15:30
ICSP: | | 1 | | 1 | |
12n ( ( |
| )n + ( |
| )n − 1) −> ∞*(0+0−1) = −∞ |
| | 4 | | 3 | |
8 wrz 15:31
vld: Ok, a mógłbyś jeszcze powiedzieć jak to skrócić? 3/12 = 1/4, ale co się dzieje z tą n'ką? −
potęgą.
8 wrz 15:33
8 wrz 15:37
8 wrz 15:37
vld: Ok, mam ten wzór. Dzięki!
8 wrz 15:38