Geometria analityczna
Wojtek: Dane są punkty: A=(2;−7) oraz B=(x;−7). Jeśli |AB|=4, to:
a) x=2 v x=6
b) x=−2 v x=−6
c) x=−2 v x=6
d) x=2 v x=−6
W pierwszej wersji skorzystałem ze wzoru na długość odcinka, czyli: |AB|=
√(x1−x2)2+(y1−y2)2
Wyszło, że:
4=√(2−x)2+(−7+7)2
4=√4−4x+x2 itd.
Jednak mam wrażenie, że gdzieś popełniam błąd. Podstawiłem sobie każdą z odpowiedzi za
brakujący x i wychodzi odpowiedź, że x=6 v x=−2. W jaki sposób można to obliczyć?
7 wrz 21:17
sushi_gg6397228:
to narysuj sobie uklad i zaznacz punkty i pomyśl
7 wrz 21:19
sushi_gg6397228:
4=√(2−x)2+0
4=√(2−x)2
4=|(2−x)|
....
7 wrz 21:20
7 wrz 21:29
Janek191:
A = ( 2 ; − 7 ) B = ( x; − 7) oraz I A B I = 4
Ponieważ drugie współrzędne są równe , więc
I A B I = I x − 2 I = 4
x − 2 = − 4 lub x − 2 = 4
x = 2 − 4 = − 2 lub x = 4 + 2 = 6
Odp. c )
7 wrz 22:53