) podała już swoje rozwiązanie, to teraz ja inny wariant:
Okrąg jest opisany na trapezie, więc jego środek leży na przecięciu symetralnych jego boków.
Jedną symetralną już mamy − to oś symetrii trapezu: x+2y=0
Drugą symetralną wyznaczamy dla boku AD:
(x−0)2+(y−(−5))2=(x−(−3))2+(y−(−1))2
wymnażam:
x2+y2+10y+25=x2+6x+9+y2+2y+1
redukuję i dostaję równanie symetralnej AD:
8y−6x+15=0
Podstawiam do tego równania x=−2y z równania osi symetrii i dostaję:
20y=−15
czyli:
| 3 | ||
ys=− | ||
| 4 |
| 3 | ||
xs= | −− to dostaję znowu z osi symetrii: x=−2y | |
| 2 |
| 3 | 3 | 9 | 189 | 225 | ||||||
r2=(xA−xs)2+(yA−ys)2=(− | )2+(−5+ | )2= | + | = | = | |||||
| 2 | 4 | 4 | 16 | 16 |
| 15 | ||
=( | )2 | |
| 4 |
| 3 | 3 | 15 | ||||
(x− | )2+(y+ | )2=( | )2 | |||
| 2 | 4 | 4 |
| 15 | ||
Jak widać, trochę inny mi promień wyszedł: r= | ||
| 4 |
| 9 | 289 | 325 | ||||
r2= | + | = | ||||
| 4 | 16 | 16 |
| 325 | ||
r2= a2+b2−c=..... | ||
| 16 |