Zadanko
Blue: Z którego z podanych warunków wynika, że proste ax+bx+c=0 i dx+ey+f=0 przecinają się

A. ae−bd≠ 0
B. a≠d lub b≠0
C. a≠d i b≠e
7 wrz 16:35
PW: Wiadomo, że w równaniu ogólnym prostej
l: Kx + Ly + M = 0
liczby K i L są współczynnikami wektora prostopadłego do prostej,
[K, M] ⊥ l.
Mamy tu więc dwa wektory
[a, b] i [d, e]
prostopadłe do dwóch prostych.
Jeżeli te wektory są równoległe, to proste nie przecinają się.
Jaki jest warunek równoległości (nierównoległości) wektorów?
7 wrz 18:01
PW: Poprawka:
powinno być
[K, L] ⊥ l,
"słowami" było napisane dobrze.
7 wrz 18:03
Blue: no właśnie.. jaki?

że muszą być podzielne przez to samo czy coś takiego, tzn, że np. [4,3]
jest równoległy do [8,6]?
7 wrz 18:20
pigor: .. . , dane proste
ax+bx+c=0 i dx+ey+f=0 ⇔
⇔ ax+bx=−c i dx+ey=−f przecinają się, czyli dany układ równań liniowych
ma dokładnie 1 rozwiązanie ⇔ a: d≠ b: e, czyli wyznacznik główny W≠0 ⇔
⇔ ae≠ bd ⇔
ae−bd ≠ 0 ; odp.
A. .
7 wrz 18:33
daras: PW jej to trzeba kawa na łąwę , sama nic nie poszuka, nie wygugla
pigor
7 wrz 18:36
PW: Ale dobrze kombinowała, proste są równoległe, gdy współczynniki wektorów są proporcjonalne, tak
jak w przykładzie [4,3] i [8, 6].
Krok od rozwiązania. Ale można też zajrzeć do książki.
Ja nie wiem, czy uczniowie znają metodę wyznaczników. Oświeć mnie, Blue.
7 wrz 18:42
Mila:
Znają wyznaczniki.
7 wrz 18:48
PW: Dziękuję.
7 wrz 18:53
pigor: ... ja nie musiałem pisać nic tych wyznacznikach, wystarczyłaby ta
pierwsza moja proporcja (zaprzeczenie równoległości prostych) odpowiednio
przekształcona, ale nadmieniłem o układzie dla tych co słyszeli o metodzie
Cramera dla układów liniowych, stąd ten warunek w postaci różnicy ≠ 0.
7 wrz 18:58
Blue: A te wyznaczniki to...?
Pigor , przykro mi , ale chyba jestem za głupia na Twoje rozwiązanie. Mógłby ktoś jeszcze to
wyjaśnić?
7 wrz 20:39
7 wrz 20:42
Piotr 10: W rozwiązywaniu układów równań z parametrem bezcenny.
7 wrz 20:43
Kacper: Teraz nie uczą wyznaczników w szkole. Nie ma na to czasu
7 wrz 20:43
sushi_gg6397228:
właśnie że są i to nawet nie w klasie matematycznej; tylko ogólnej
7 wrz 20:45
Blue: Na pewno nie było czegoś takiego w książce do 1 kl.
7 wrz 20:49
sushi_gg6397228:
bo to jest druga klasa LO
7 wrz 20:50
Blue: Poprawka − było, ale w zagadnieniach uzupełniających, czyli takich , których nie trzeba
przerabiać
7 wrz 20:52
Mila:
Zgadza się, to jest w drugiej klasie.
7 wrz 20:52
Blue: Nie , nie , pobiegłam po książkę z 1 kl

są te wyznaczniki, ale w "zagadnieniach
uzupełniających"

Czyli mówicie, że warto to ogarnąć, tak?
7 wrz 20:53
Mila:
Obowiązkowo, to przecież proste.
7 wrz 20:54
Piotr 10: Ja to miałem w 1 klasie liceum
7 wrz 20:56
Blue: Macierzy też mam się nauczyć
7 wrz 20:56
Piotr 10: Jak jesteś ambitna to czemu nie
7 wrz 20:57
Kacper: Sushi podstawa programowa tego nie wymaga i niektórzy tego nie uczą.
7 wrz 20:58
Blue: No bo te macierze też są w "zagadnieniach uzupełniających"
7 wrz 21:03