funkcja kwadratowa
anaaa: Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji kwadratowej f(x)= ax2 + bx + c , a≠0.Wyznacz
współczynniki a,b,c.Dla jakich argumentów wartości funkcji są mniejsze od 2? Wykresem jest
parabola , mzerowe to x=1, x=6 i P=(4,2)
7 wrz 16:32
Ac.: Skoro mamy miejsca zerowe funkcji f, to zapisujemy jej wzór w postaci iloczynowej:
f(x) = a(x−1)(x−6)
Ponadto do wykresu funkcji f należy punkt P=(4,2). Z tego wynika, że:
2 = a(4−1)(4−6)
Z tego wyliczysz a. Następnie przejdziesz z postaci iloczynowej do ogólnej.
7 wrz 16:41
anaaa: No właśnie nie wiem jak to a wyliczyć.
7 wrz 16:48
Ac.: Jak to nie umiesz? Na pewno umiesz.
2 = a(4−1)(4−6)
2 = a * 3 * (−2)
2 = −6a
Tak?
7 wrz 16:58
anaaa: A z tą postacią ogólną na iloczynową to jak to się zamienia bo próbuje i mi nie wychodzi.
7 wrz 17:01
anaaa: Bo mam tak f(x)= −1/3 (x−1)(x−6)
7 wrz 17:04
Ac.: Dokładnie. Teraz musisz wszystko wymnożyć i będzie postać ogólna. Próbuj sama, jak nie będzie
wychodzić, napisz obliczenia i wskażę, co jest ewentualnie źle. Już i tak połowę zadania
zrobiłem za Ciebie.
7 wrz 17:06
anaaa: f(x)= −13 x − 13 − 63
7 wrz 17:10
Ac.: Pokaż obliczenia, na tym wyniku nie pokażę, gdzie jest błąd.
7 wrz 17:12
Marek216: Mnożysz nawiasy:
f(x)=1/3*x2−6x−x+6
f(x) = 1/3* x2 − 7x +6
a= 1/3
b=−7
c=6
A 2. część zadania to obliczenie nierowności: f(x) <2
1/3x2−7x+6 <2 I *3
x2 −21x +12 <0
obliczasz miejsca deltę i miejsca zerowe rysujesz wykres (parabola ramiona do góry) i
rozwiązaniem jest zbiór x czyść wykresu pod osią OX.
7 wrz 17:13
Marek216: Zgubiłem (−) przy 1/3 ramiona są w dół zatem rozwiązaniem jest suma przedziałów .
7 wrz 17:16
anaaa: Dzięki

Ale w zadaniu nic nie pisze o rozwiązaniu nierówności i nie trzeba narysować wykresu
bo w zadaniu był już narysowany.
7 wrz 17:18
Ac.: @Marek216:
| | 1 | |
Masz błędnie obliczone współczynniki. I a = − |
| .  |
| | 3 | |
7 wrz 17:20
anaaa: I po tym wyznaczeniu współczynników co mam dalej zrobić?
7 wrz 17:23
anaaa: Trzeba wyznaczyć te argumenty.
7 wrz 17:36
Ac.: Jak dobrze wyznaczysz współczynniki, rozwiązujesz nierówność f(x) < 2, tak, jak napisał kolega
wyżej.
7 wrz 17:37
Marek216: Jak nie rozumiesz dalej to napisz gg albo skypa na dole to Ci wytłumaczę lepiej.
7 wrz 17:44
anaaa: I po tej nierówności trzeba deltę obliczyć?
7 wrz 17:45
Marek216: odezwij się na gg 6058735, to ci to wytłumaczę dokładnie bo tutaj to mało komfortowe.
7 wrz 17:51
Ac.: Δ = b2 − 4ac
7 wrz 17:52
anaaa: Nie mam gg.
7 wrz 18:06
anaaa: I po tej delcie co dalej?
7 wrz 18:07
Marek216: skye / facebook wysłał bym ci całe rozwiązanie na kartce z komentarzem.
7 wrz 18:10
Ac.: Wszystko masz tutaj:
54.
7 wrz 18:14
anaaa: Trzeba jeszcze podać dla jakich argumentów wartości funkcji są mniejsze od 2.
7 wrz 18:21
lwg: [P=(x,y)=(4,2) i f(4)=2=a(x−1)(x−6)=a(x2−7x+6) i 2=a(4−1)(4−6)=−6] ⇒ (a=−1/3 i b=7/3 i c=−2).
Ponieważ mamy parabolę, to należy do niej także punkt Q=(3,2).
Dlatego f(x)<2: x∊(−∞, 3) lub x∊(4, ∞).
7 wrz 19:47
anaaa: Dzięki wielkie
7 wrz 20:00
anaaa: A skąd to 7/3?
7 wrz 20:23
lwg: Skoro a=−1/3 i a(x2 −7x + 6)=f(x), to f(x) = (−1/3)x2 + (7/3)x − 2. Stąd b = 7/3 i c = −2.
8 wrz 00:41