Zadanie na potęgach
Wiola: Nie mam jeszcze podręcznika a masę przykładów , proszę o rozwiązanie tego jednego.Jako
przykład
Pierwiastek z czwartego stopnia ze sto dwadzieścia pięć do potęgi trzeciej * osiem tysięcznych
do potęgi minus jedna trzecia.
4√1253 * (0,008) −13 =
7 wrz 09:22
Janek191:
4√1253 * ( 0,008)−13 ?
7 wrz 09:23
Wiola: tak
7 wrz 09:27
Janek191:
| | 1 | |
= 4√ (53)3 * ( 0,23)−13 = = 4√59 *{( |
| )3]−13 = |
| | 5 | |
| | 1 | |
= (59)14 *( |
| )−1 = 594*51 = 5134 = 5314 = |
| | 5 | |
= 125
4√5
7 wrz 09:30
Wiola: dzięki za pomoc
7 wrz 09:33
daras: Podręcznik znajdziesz tutaj, w
niebieskich zakładkach po lewej stronie
7 wrz 09:46
Wiola: | (34)−34 * √12 | | 3−34 * 3√2 | |
| = |
| Tu potęgi 3 do 4 i |
| 2√72 | | 7212 | |
do −3/4
| | 3−3 * 3√2 | |
= |
| Tu potęga 3 do −3 |
| | 366 | |
Czyli: Jak ten przykład dalej skrócić, pomoże ktoś
| (34)−34 * √12 | | 3−34 * 3√2 | |
| = |
| = |
| 2√72 | | 7212 | |
7 wrz 11:00
5-latek : | | 1 | |
po pierwsze 721/2 to nie jest to samo co 72* |
| |
| | 2 | |
Po drugie
√12=
√4*
√3= 2
√3 anie 3
√2
Moze popatrz tak dokladnie na ten przyklad i moze sie da cos skrocic a da sie w tym przykladzie
Zobacz ze
√72=
√6*
√12
Teraz nasz prezyklad mozemy zapisac tak
| (34)−3/4*√12 | |
| = napisz jak bedzie wygladal po skroceniu |
| √6*√12 | |
7 wrz 11:12
8 wrz 09:46