matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
marlę:
trygonometria sinx = |sinx| sinx= sinx ∨ sinx= − sinx Co dalej?
6 wrz 18:14
john2:
MOŻE
tak: tu masz wykres sinx
https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
narysuj sobie wykres |sinx| zgodnie z drugim punktem tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/2334.html
porównaj oba wykresy i zobacz dla jakich x wykresy sinx i |sinx| pokrywają się
6 wrz 18:44
j:
jak rozbijamy warunki to tak sin x = |sin x| (sin x = sin x ⋀ sin x ≥ 0) ⋁ (sin x = −sin x ⋀ sin x < 0)
6 wrz 20:09