Oblicz pochodną funkcji :
kamczatka: Oblicz pochodną funkcji :
y = arcsin
√x − 1
| | 1 | | 1 | |
y' = arcsin√x − 1' = |
| * (x − 1)' = |
| *[(x)' − |
| | √1 − (x − 1)2 | | √1 − (x − 1)2 | |
(1)
']
| | 1 | | 1 | |
= |
| *[1] = |
| |
| | √1 − (x − 1)2 | | √1 − (x − 1)2 | |
| | 1 | |
i nie wiem co dalej ? Bo w odp mam wynik : |
| |
| | 2√(x − 1)(2 − x) | |
6 wrz 14:11
kamczatka: pomoże ktoś ?
6 wrz 15:13
kamczatka: ?
6 wrz 15:20
razor: | | 1 | |
(arcsin√x−1)' = |
| *(√x−1)'*(x−1)' |
| | √1−(√x−1)2 | |
6 wrz 15:23
razor: w mianowniku pod pierwiastkiem jest 1−(√x−1)2
6 wrz 15:23
kamczatka: skąd te *(√x−1)' ?
6 wrz 18:45
aczkos: ?
6 wrz 19:29
aczkos: ?
6 wrz 20:14
john2: | | 1 | |
arcsinx = |
| * (x)' |
| | √1 − x2 | |
my mamy arcsin
√x−1
mnożymy przez pochodną funkcji wewnętrznej, czyli (
√x−1)'
| | 1 | |
arcsin√x−1 = |
| * (√x−1)' = ... |
| | √1 − √x−12 | |
6 wrz 20:23
6 wrz 20:26
aczkos: to jak tak zrobiłem w 1 poście ale coś nie wyszedł dobry wynik co w nim zrobiłem źle ?
6 wrz 21:34
john2: podniosłeś (x−1) do kwadratu zamiast √x−1
6 wrz 21:39
aczkos: ok dzięki wyszło
6 wrz 21:56