liczby rzeczywiste
kalakaka: Wykaż, że log
ab=log
a3b
3 dla a>0 ∧ a≠1 ∧ b>0.
W ogóle nie rozumiem jak to zrobić
6 wrz 13:46
ICSP: wzór na zmianę podstawy logarytmu.
6 wrz 13:47
kalakaka: nie znam takiego
6 wrz 13:51
6 wrz 13:55
6 wrz 13:55
kalakaka: nie umiem
6 wrz 14:03
ICSP: Zmień podstawę logarytmu z prawej strony na podstawę logarytmu z lewej strony.
6 wrz 14:06
kalakaka: po prawej mi wyszło logcb3
6 wrz 14:08
ICSP: ale nie musisz brać c

Możesz wybrać dowolną liczbę, np a lub b
6 wrz 14:10
kalakaka: poddaję się

nie umiem
6 wrz 14:12
ICSP: | | loga b3 | |
P = loga3 b3 = |
| = ... |
| | loga a3 | |
6 wrz 14:14
kalakaka: hymm myślałam zeby pomnożyć obie strony przez mianownik
6 wrz 14:20
6 wrz 14:39
kalakaka: boze co to jest
6 wrz 14:41
ICSP: to powinien być następny podpunkt. Wyprowadzenie tego wzoru.
6 wrz 14:41
kalakaka: ja nie oragniam

w ogóle czegoś takiego w zyciu nie robilismy na matmie

w odpowiedziach
mam jeszcze cos innego
6 wrz 14:53