oblicz
zosia: Oblicz:
[√(4−√15)−√(4+√15)]2
6 wrz 12:35
Hajtowy: Samo się nie wyliczy. Pokaż obliczenia.
6 wrz 12:45
zosia: nie mam nic innego
6 wrz 12:46
6 wrz 12:51
zosia: No,ok. A co dalej z tym: 2*
√(4−√15)*
√(4+√15) 
?
6 wrz 12:55
zosia: Juz wiem, juz wiem. Dzieki
6 wrz 12:57
Janek191:
[ √ 4 − √15 − √4 + √15 ]2 = 4 − √15 − 2*(√4 − √15)*(√4 + √15) + 4 + √15 =
= 8 − 2√( 4 − √15)*( 4 + √15) = .... itd
Wzory:
( a − b)2 = a2 − 2a*b + b2
( a − b)*( a + b) = a2 − b2
6 wrz 12:57
zosia: dziekuje
6 wrz 12:59