funkcja kwadratowa
swoxprox: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m (mεR) dla ktorych rownanie x
2 − 2(m−1)x +m +5 =0
Ma jedno rozwiazanie . Bardzo prosze o pomoc , przez wakacje wszystkiego zapomnialem i nie wiem
jakie zalozenia zrobic
6 wrz 11:29
6 wrz 11:50
swoxprox: Ale robilo sie jakies zalozenia typu x1x2 >0 x1+x2 >0 nie?
6 wrz 11:53
ICSP: W tym zadaniu nie trzeba.
6 wrz 11:57
swoxprox: Czyli zwykle Δ=0 ?
6 wrz 12:05
swoxprox: Wychodzi mi Δ m2 −3m +6 co teraz ?
6 wrz 12:11
ICSP: Δ = 0
m2 − 3m + 4 = 0
m = 4 v = m − 1
6 wrz 12:28