| cos(x + Δx) − cosx | ||
lim Δx −− > 0 | ||
| Δx |
| α + β | α − β | |||
korzystam ze wzoru na różnicę cosinusów: −2sin | sin | |||
| 2 | 2 |
| |||||||||||||||||
lim Δx −− > 0 | |||||||||||||||||
| Δx |
| |||||||||||
lim Δx −− > 0 | |||||||||||
| Δx |
| Δx | Δx | |||
jednak dodałem do mianownika | * 2 i skróciłem z licznikiem w sin | |||
| 2 | 2 |
| |||||||||||||||||
limΔx→0 | = | ||||||||||||||||
| Δx |
| |||||||||||||||||
= limΔx→0 | = | ||||||||||||||||
|
| sinx | ||
Korzystamy teraz z faktu, że | → 1 przy x → 0. Stąd: | |
| x |