przybliżenie cos 1
Ewa: oblicz przybliżenie cos 1 wg wzoru Maclaurina z dokładnością 0,001
5 wrz 11:49
5 wrz 11:55
daras: w czwartym linku masz rozwiazanie ale pewnie ci się nie chciało kliknąc na ten link tak jak z
pójściem do biblioteki
| | fn(0) | |
cosx = ∑ |
| xn od n=0 do ∞ |
| | n! | |
(cosx)' = −sinx
(cosx)''= −cosx
(cosx)'''= sinx
(cosx)'"'= cosx
potem już się powtarza więc nieparzyste pochodne (cosx)
2n+1(0) = 0
| | x2 | | x4 | |
cosx = 1 − |
| + |
| −... |
| | 2 | | 24 | |
teraz sama podstaw x = 1 i zobatrz ile potrzeba wyrazów zsumowac żeby otrzymać żądaną
dokładność
5 wrz 12:56
daras: A jakbyś weszła do biblioteki, to polecam Matematykę wyższą dla początkujących, Zeldowicza
rozdz. 18 str. 142
5 wrz 12:57
daras: zoba
cz przepraszam za literówkę
5 wrz 12:59
Kasia: tak już wyliczyłam dla n=4 i wyszło,że to cos(1)=0,5 co jest bzdurą, a dokłądność niby wyszła
10−4
5 wrz 13:07
5 wrz 13:09
razor: musisz zamienić 1 na radiany wg mnie
5 wrz 13:16
daras: | | x2 | | x4 | | x6 | |
Bezwzględne wyrazy szeregu cosx = 1 − |
| + |
| − |
| +... są takie same |
| | 2! | | 4! | | 6! | |
jak przy rozwinięciu liczby e
x dlatego tu i tam jest taka sama dokładność (zmniejszanie się
wyrazów wraz ze wzrostem potęg) wiec aby osiągnąć dokłądność na poziomie 0,1% trzeba zsumowaćć
| | n! | |
co najmniej 7 wyrazów |
| > 3 => n! > 3000 => n ≥ 7 |
| | 1000 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos1 = 1 − |
| + |
| − |
| = 0,5403 |
| | 2 | | 24 | | 720 | |
5 wrz 13:21
daras: oczywiście 1 pod kosinusem jest w radianach
5 wrz 13:22
Kasia: aha i dlatego moim zdaniem wyszła bzdura, bo na kalkulatorze wpisałam cos 1 i wyszła wartość
bliska 1
dzięki
5 wrz 13:34
PW: Tak, trzeba pamiętać, że jeśli stosujemy rachunek różniczkowy do funkcji trygonometrycznych,
to nie wolno już myśleć o argumentach w mierze kątowej (wzory na pochodne to wzory, w których
argumentami są
liczby, a nie kąty).
Gdyby było polecenie "znajdź przybliżenie cos10°", to przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany
| | π | |
polecenia na „cos |
| "). |
| | 18 | |
5 wrz 15:00