szeregi
Maciuś:): Witam, mam zadanie bardzo podobne do tego co pisała wcześniej niejaka PAULA (nawiasem tez w
katowicach zdajesz?) a mianowicie takie:
y``(x) = x2y`(x) + 2xy(x)
y(x)=1
y`(0)=0
zadanie brzmi: za pomocą szeregów potęgowych rozwiąż powyższy problem.
Dochodzę do pewnego momentu a później nie wiem co dalej, mianowicie:
podstawiam do głównego wzoru y(x)= ∑n=0∞anxn
5 wrz 12:41
Maciuś:): chwilka to nie wszystko
5 wrz 12:42
Maciuś:): 1=y(0)=∑n=0∞a0x0=n0
y`(x)=∑n=1∞nanxn−1
0=y`(0)=∑n=1∞nann−1=0
y``(x)=∑n=2∞n(n−1)ann−2
POTEM PODSTAWIAM DO WZORU I MAM:
∑n=2∞n(n−1)ann−2=X2 * ∑n=1∞nanxn−1 + 2X*∑n=0∞anxn
5 wrz 12:49
Maciuś:): TERAZ MUSZE ZROMIĆ JESLI SIĘ NIE BYLE ŻEBY SUMY "BYŁY OD TEGO SAMEGO N"
czyli:
∑
n=0∞(n+2)n+1)a
n+2xn=∑
n=0∞(n−1)a
n−1x
n+2x∑
n=0∞a
nx
n
(dobrze to pozamieniałem

)
i teraz moje pytanie bo tu juz nie wiem co dalej tzn jak to liczyć dalej
w notatkach mam dla:
n= 0 2a
2 =0 ⇒a
2=0
n=1 6a
3 = 2a
0 ⇒a
3 = 1/3a
0 = 1/3
ale dlaczego tak to jest mogłby mi to ktos pokazać pokoleji jak to liczyc?
5 wrz 12:58
Maciuś:): czy tu za x domyślnie zawsze 0 wstawiamy
5 wrz 13:05
Maciuś:): przepraszam jeśli to głupie pytanie
5 wrz 13:07
Maciuś:): mógłby ktoś mi podsunąć pomysł co dalej
5 wrz 13:20
Maciuś:): pomoże ktoś?
5 wrz 13:31
Maciuś:): czytał ktos to wogóle?
5 wrz 14:48
Maciuś:): Nadal nikt?
5 wrz 15:02
Maciuś:): pomocy
5 wrz 15:39
5 wrz 16:57
Godzio:
Odświeżam. Chętnie bym pomógł, ale tego nie miałem. Jak podeślesz jakieś źródło (może, z
którego Ty korzystasz) z informacjami na ten temat to poczytam i może zrobię.
5 wrz 17:36