Trygonometria
Lotetyk:

Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych katow ostrych trójkąta prostokątnego w którym jedna
przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej. Rozumiem to tego momentu co
dalej ?
A− alfa
B− beta
no i co dalej bo nie kapuje
4 wrz 22:42
4 wrz 22:47
Lotetyk: Nie bo wyniki takie nie wychodzą nie ma tam żadnego "a" tak jak mi wyszło
4 wrz 22:49
Eta:
| | 2x | | 2√5 | |
cosα= |
| =...... = |
| |
| | √5x | | 5 | |
tgα= ...........
ctgα=...
sinβ= cosα=...
cosβ=sinα=...
tgβ= ctgα=..
ctgβ= tgα=...
4 wrz 22:53
Lotetyk: aha dziękuje Eta zapomniałem o skracaniu .
Pozdrawiam
4 wrz 22:57
Eta:
Na zdrowie ....
4 wrz 22:58