logika
chrzaszczu: Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu zdania:
Oceń wartość logiczną:
x2 = y2 + 12345678
dotarłem do momentu (x+y)*(x−y) = 12345678 i co dalej?
4 wrz 18:58
chrzaszczu: o! sorry, zapomniałem dopisać: Istnieją takie liczby całkowite x, y, że: (i dalej zadanie tak,
jak wyżej)
4 wrz 19:00
lwg: Generalnie, jeżeli istnieją x,y∊{1,2,3,...}, to równanie ma nieskończenia wiele rozwiązań w
liczbach całkowitych. Mamy: {12345678{2} > k i k∊{2,4,6,...} i k jest podzielnikiem 12345678 i
(12345678/k jest parzysta ∊0). Koniunkcja należy do zbioru zdań fałszywych.
Zdanie (x2 − y2 = 12345678 i x,y∊{1,2,3,...}) jest równoważne zeru.
4 wrz 23:07
lwg: STOP. Nie nieskończenie ... .Liczba rozwiązań jest oczywiście równa liczbie podzielników
parzystych, takich, że iloraz liczby danej przez k jest parzysty, gdzie k < 12345678{2}.
4 wrz 23:11
lwg: Jeżeli g jest parzysta, to x=(g+k2)/(2k) i y=x−k i k spełnia powyższe warunki.
Łatwo sprawdzić, że y=(g−k2)/(2k).
4 wrz 23:15
Mila:
(x+y)*(x−y) = 12345678
12345678=2*3
2*47*14593
Liczbę tę można przedstawić w postaci iloczynu liczby parzystej i nieparzystej
niech
x+y= p
x−y=n
2x=p+n
4 wrz 23:27
PW:
256828
Będziemy bić po chitynowych pancerzach za zaśmiecanie forum?
5 wrz 07:59