Logika
chrzaszczu: Oceń wartość logiczną zdania:
Istnieją takie liczby całkowite x, y, że x2 = y2 + 12345678
dotarłem do momentu (x+y)*(x−y) = 12345678 i co dalej?
4 wrz 19:31
sushi_gg6397228:
rozkladaj na słupek liczbę po prawej stronie
4 wrz 19:37
52: Ale ty masz ocenić tylko wartość logiczną zdania...
Czyli to prawda czy też fałsz
4 wrz 19:39
chrzaszczu: wiem, że mam tylko ustalić, czy to prawda, czy fałsz

tylko nie wiem jak
Co masz na myśli mówiąc, żebym rozłożył na słupek?
4 wrz 19:46
chrzaszczu: bo co z tego, że rozbiję 123445678 na 2*3*3*47*14593?
4 wrz 19:50
ICSP: 0
4 wrz 19:56
ICSP: Wskazówka, rozważ reszty z dzielenia przez 4.
4 wrz 19:56
52: Według mnie to fałsz
Bo jeśli weźmiemy to w układ
{x+y= a
{x−y= b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− <− dodajemy
2x= a−b
to zawsze a−b jest liczbą nieparzystą więc dzielenie tej liczby przez 2, nie da nam liczby
całkowitej...
Ale to tylko moje zdanie, lepiej poczekać na eksperta
4 wrz 19:57
52: miało być a+b zamiast a−b
4 wrz 19:58
chrzaszczu: czemu a+b jest zawsze nieparzyste?
4 wrz 20:01
52: Przykłady
12345678:2=6172839
a=2
b=6172839
a+b=...
12345678:3=4115226
a=3
b=4115226
a+b=....
12345678:6=2057613
a=6
b=2057613
a+b=...
4 wrz 20:06
chrzaszczu: Przecież skoro x jest całkowite, to 2x będzie parzyste. 2x = a+b, więc a +b też powinno być
parzyste
4 wrz 20:07
52: Policz te a+b i podziel przez 2 i zobaczysz..
4 wrz 20:08
52: ICSP objaśnisz tą wskazówkę ?
12345678:4=3086419 r 2
I co dalej ?
4 wrz 20:10
chrzaszczu: ale to są przykłady jedne z wielu. Przykładów może być mnóstwo
4 wrz 20:11
ICSP: a2 ≡ 0v1 mod 4
zatem
a2 − b2 ≡ −1 v 0 v 1 mod 4
ale
12345678 ≡ 2 mod 4
skąd sprzeczność.
4 wrz 20:12
chrzaszczu: jakoś tego nie łapię. Mógłbyś całe zadanie od początku zapisać? od 0, bo się pogubiłem
4 wrz 20:15
52: Neekoniecznie w tym wypadku...
Liczbę 12345678 można podzielić przez
2,3,6,9,18,47,94,141,282,423,846,14593,29186,87558,131337,262674,685871 i wtedy te liczby
dadzą liczbę całkowitą ale nigdy a+b nie będzie podzielne przez 2.
4 wrz 20:15
52: W przyszłości może pojmiemy chrzaszczu to co napisał ICSP
4 wrz 20:17
chrzaszczu: No ja to "robię" dla dziewczyny, więc nie chce wyjść na debila

a ona w 1 liceum...
Powinienem teoretycznie już umieć to zrobić, jako umiegłoroczny maturzysta.
4 wrz 20:18
chrzaszczu: ICSP, mógłbyś wyjaśnić mi to zadanie jak debilowi?
4 wrz 20:30
ICSP: inny sposób. Rozważmy 4 przypadki dla liczb x, y
1o x oraz y są parzyste
2o x parzyste, y nieparzyste
3o x nieparzyste , y parzyste
4o x i y nieparzyste
1o Obydwie liczby są parzyste zatem istnieja całkowite k i l takie, ze
x = 2k oraz y = 2l
mamy :
x2 + y2 = 12345678
4k2 + 4l2 = 12345678
4(k2 + l2) = 4 * coś + 2
sprzeczność ponieważ liczba po lewej stronie jest podzielna przez 4 a liczba po prawej stronie
nie jest podzielna przez 4. (musisz za pomocą kalkulatora wyznaczyć "coś" )
Pozostałe trzy przypadki zostawiam tobie.
4 wrz 20:33
chrzaszczu: ogarnięte! Dzięki wielkie
4 wrz 21:23
PW: ... (x+y)*(x−y) = 12345678 i co dalej?
Wystarczy zauważyć, że liczby (a−b) i (a+b) mają "tę samą parzystość" − obie są parzyste, albo
obie nieparzyste. Łatwy dowód wynika z faktu, że zarówno suma jak i różnica liczb parzystych
jest parzysta, podobnie suma i różnica liczb nieparzystych jest parzysta, natomiast gdy liczby
a i b mają różną parzystość, to zarówno suma jak i różnica są nieparzyste.
Rozważany iloczyn jest liczbą parzystą, bo prawa strona jest parzysta. Wobec tego jeden z
czynników po lewej stronie jest parzysty, a w konsekwencji i drugi.
Wniosek: lewa strona jest podzielna przez 4. Prawa strona nie jest podzielna przez 4, a więc
równość jest fałszywa..
4 wrz 21:35