Twierdzenie Bezouta
Paulina48048: Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu W. Wyznacz jego pozostałe pierwiastki.Rozłóż wielomian w
na czynniki.
a)w(x)= x3 +2 x2 −2x−1 a=1
b)w(x)= x3 − x2 −10x−8 a=−2
c)w(x)= x3 −4 x2 −3x+18 a=3
4 wrz 17:19
4 wrz 17:30
Janek191:
a) W(x) = x
3 + 2 x
2 − 2 x − 1
a = 1
Wykonuję dzielenie przez x − a , czyli przez x − 1
( x
3 + 2 x
2 − 2x − 1) : ( x − 1) = x
2 + 3 x + 1
− x
3 + x
2
−−−−−−−−−−
3 x
2 − 2 x
− 3 x
2 + 3 x
−−−−−−−−−−−−−−
x − 1
− x + 1
−−−−−−−−−
0
P(x) = x
2 + 3 x + 1
Δ = 3
2 − 4*1*1 = 9 − 4 = 5
√Δ =
√5
| | − 3 −√5 | |
x = |
| = − 1,5 − 0,5 √5 |
| | 2 | |
lub
| | − 3 + √5 | |
x = |
| = − 1,5 + 0,5 √5 |
| | 2 | |
czyli P( x ) = ( x + 1,5 + 0,5
√5)*( x + 1,5 − 0,5
√5)
Ostatecznie
W(x) = ( x − 1)* P(x) = ( x − 1)*( x + 1,5 + 0,5
√5)*( x + 1,5 − 0,5
√5)
======================================================
5 wrz 06:24
Janek191:
b) W(x) = x
3 − x
2 − 10 x − 8
a = − 2
Wykonujemy dzielenie przez x − a = x − ( −2) = x + 2
( x
3 − x
2 − 10 x − 8) : ( x + 2) = x
2 − 3 x − 4
− x
3 − 2 x
2
−−−−−−−−−−−−
− 3 x
2 − 10 x
3 x
2 + 6 x
−−−−−−−−−−−−−−
− 4 x − 8
4 x + 8
−−−−−−−−
0
P(x) = x
2 − 3 x − 4
Δ = 9 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | 3 − 5 | | 3 + 5 | |
x = |
| = − 1 lub x = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
P(x) = ( x + 1)*( x − 4)
i ostatecznie
W(x) = ( x + 2) *P(x) = ( x + 2)*( x + 1)*( x − 4)
===================================
c ) Zrób samodzielnie
5 wrz 06:35
Janek191:
c) W(x) = ( x − 3)*( x − 3)*( x + 2) = ( x − 3)2*( x + 2)
5 wrz 06:40