mat
Kaśka_: Przedstaw liczbę 3√814√27 w postaci potęgi o podstawie 3 i wykładniku wymiernym.
3 wrz 18:57
5-latek: =(81*4√27)1/3= (34 *(33)1/4)1/3= (34*33/4)1/3 =
3 wrz 19:08
Kaśka_: =(37/4)1/3
3 wrz 19:10
Kaśka_: =37/12
3 wrz 19:10
Kaśka_: a w odp jest 319/12
3 wrz 19:11
5-latek: No nie .
| | 3 | | 3 | | 1 | |
Przeciez 4+ |
| = 4 |
| = zamien to na ulamek zwykly i potem podnies to potegi |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
3 wrz 19:15
3 wrz 19:17
Kaśka_: no przecież
dzięki wielkie
3 wrz 19:17
5-latek:
3 wrz 19:19
Paulinka: pomógłbyś mi jeszcze z tym?
| | √3 | |
porównaj liczby a= (3−1/2 + 1)−2 oraz b= |
| |
| | 1+√3 | |
3 wrz 19:21
Kaśka_: próbuję i tak jak w poprzednich coś zrobiłam to w tym nie wiem nawet do czego mam się zabrać
;c
3 wrz 19:23
Eta:
| | 1 | | 1 | | √3 | |
a=( |
| )2= ( |
| )2= ( |
| )2= b2 |
| | | | | | √3+1 | |
a>b
3 wrz 19:29
Kaśka_: dlaczego w mianowniku po 2 = jest tak?
3 wrz 19:56
3 wrz 19:59