rozwiaz rownanie rózniczkowe
pracoholik:
a) y'= 1y + 6x4 y(1)=1
b) y'' − 4y'= 6x
c) y' = √x√y y(1)=1
3 wrz 15:52
3 wrz 16:36
pigor: ..., niech x i y >0 ; widze to tak :
| | √x | | dy | | √x | |
c) y' = |
| i y(1)=1 ⇒ |
| = |
| − r−nie o zm.rozdziel. ⇔ |
| | √y | | dx | | √y | |
⇔
√ydy=
√xdx i całkując obustronnie ⇒ ∫ y
12dy = ∫ x
12dx ⇔
⇔ (
12+1}y
12+1= (
12+1}x
12+1 ⇔ y
32= x
32 /
2 ⇒
⇒ y
3= x
3 ⇔
y=x+C − całka ogólna i y(1)=1 ⇒ 1=1+C ⇒ C=0, więc
y= x − szukana funkcja spełniająca dane równanie (całka szczególna).

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. ciekawe czy nie skróciłem sobie ...

; co masz w odpowiedziach
3 wrz 16:59
ZKS:
Tak wygląda całka ogólna y = (x
3/2 + C)
2/3.
3 wrz 17:14
pigor: ...no właśnie tak czułem, a więc otrzymanej w 4−tej linijce
licząc od góry ( początku) równości ....
y 32 = x32
brakuje stałej C (już tu powinna się ona pojawić, a ja chciałem sobie
pójść ...

na skróty)), czyli powinno być tak :
y 32 = x32+C /
2 ⇒ y
3 = (x
32+C)
2 ⇔
⇔
y = (x32+C)23 − całka
ogólna (rodzina funkcji) danego
równania, która dla warunku początkowego
y(1)=1 ⇒ 1=(1+C)
23 ⇔
⇔ 1+C=1 ⇔
C=0, czyli y=(x
32)
23 ⇔
y=x − f. liniowa − szukana
całka
szczególna . ...
3 wrz 20:29