Logarytmy
Lukas:
Logarytmy
czy liczby są równe
5log32 i 2log35 ?
Wiem, że jest na to jakiś wzór chyba ?
2 wrz 19:39
Eta:
Już Ci podałam dowód na to ,że są równe w moim poście skierowanym do Ciebie
Działaj "leniu"
2 wrz 19:40
razor: 5 = 2log25 skorzystaj z tego
2 wrz 19:41
Piotr 10: Oglądaj mecz, zostaw logarytmy. Jutro w szkole na nudnej lekcji nauczysz się
2 wrz 19:42
Kacper: Czemu nudnej?
2 wrz 19:43
Eta:
Pewnie na........ religii

Witam świeżo upieczonego
bakałarza
2 wrz 19:45
Kacper: Witam
Eta <kwaitek>
Jak na razie tonę w papierach i myślę co zrobię na kolejnych lekcjach. Zero czasu dla siebie
2 wrz 19:46
Kacper:
2 wrz 19:46
Lukas:
Piter ja już skończyłem szkołę i przygotowuję się do matury R.
Dwa masz link z transmisją ?
2 wrz 19:47
Piotr 10: W szkole często nudziło mi się i przegadałem całe lekcje oprócz WF, fizyki i matematyki

.
Kacper a ty zacząłeś uczyć w podst/gim/ czy liceum

, jeśli można wiedzieć

?.
Eta
na religię rzadko chodziłem, bo zawsze miałem ją pierwszą lub ostatnią, a i tak szóstkę mi
postawił ksiądz
2 wrz 19:48
Piotr 10: Lukas no jak na razie mam jeden link. Tylko nie wiem w jakim języku będzie transmisja.
Wczoraj z tej stronki to po jakimś arabsku komentowali
2 wrz 19:49
Kacper: Poziom ponadgimnazjalny
2 wrz 19:49
Kacper: Mam 12 kanałów do oglądania, ale nie wiem które będą działać
2 wrz 19:50
Piotr 10: To powodzenia
Kacper 
. Nie daj na głowę sobie wejść i będzie dobrze, bo potem to trochę
lipa jest

. Ja mam na razie tylko ten link
http://pl-sport.tv/index.html
2 wrz 19:53
Lukas:
Eta podałaś mi wzór. Ale czy mam go wyprowadzać ?
2 wrz 20:11
Eta:
Tak

i zapamiętać !
2 wrz 20:15
Lukas:
Nie mogę tego postu odkopać ? Gdzie jest Krecik ?
2 wrz 20:18
2 wrz 20:19
Eta:
log32=x ⇒ 2=3x
5log32= 5x 2log35= (3x)log35=....
2 wrz 20:25
Eta:
No i co? ( mecz ważniejszy?
2 wrz 20:39
Piotr 10: Macie transmisję z polskim komentatorem ? Bo ja na razie mam mecz, ale bez komentarza
2 wrz 20:39
Eta: Daj link
2 wrz 20:40
2 wrz 20:41
2 wrz 20:45
Piotr 10: Nie zacina

!
2 wrz 20:46
Lukas:
Nadal tego nie rozumiem
2 wrz 20:46
Eta:
Czego nie rozumiesz?
Mamy wykazać,że : alogcb= blogca
podstawiasz za logcb= x ⇒ cx=b
zatem lewa strona
L=alogcb=ax a prawa : P=blogca= (cx)logca= clogcax= ax
więc L=P
wniosek: liczby : alogcb i blogca są równe
2 wrz 20:52
Eta:
2 sposób
wykorzystujesz wzór na zamianę podstaw
| | logab | | 1 | |
logcb= |
| oraz ,że logca= |
| |
| | logac | | logac | |
i mamy : L= a
logab/logac= (a
logab)
1/logac= b
logca= P
2 wrz 21:00
pigor: ..., lub tak: przy ...

wiadomych założeniach
niech
5log 32 = x i
2log 35 = y ⇒
⇒ log
3 5
log 32= log
3 x i log
32
log 35= log
3 y ⇒
⇒ log
32*log
3 5= log
3 x i log
35*log
32= log
3 y, a tu
lewe strony obu równości są równe ⇒ prawe równe,
czyli log
3x = log
3y ⇒
x = y ⇒
5log 32 = 2log 35 ...
2 wrz 21:06
Lukas: Analizuję to i chyba rozumiem.
2 wrz 21:26
Eta:
No i
pigor podał Ci trzeci sposób ( .... ze swojej szuflady
2 wrz 21:29