ciągi
kika11: Dany jest ciąg geometryczny an, w którym a
3 + a
5 = −15/8 i a
4 + a
6 = 15/16. Oblicz sume 10
początkowych wyrazów tego ciągu
Prosze o pomoc

calkiem zapomnialam jak sie to robi
2 wrz 16:57
2 wrz 17:03
J:
| | 15 | | 15 | |
a1q2 + a1q4 = − |
| ⇔ a1(q2 + q4) = − |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
a1q3 + a1q5 = |
| ⇔ a1q(q2 + q4) = |
| ⇔ q*(− |
| ) = |
| ⇔ q = .... |
| | 6 | | 6 | | 8 | | 6 | |
2 wrz 17:05
...:
np tak
| | 15 | |
a3q(1+q2)= |
| stąd q=  ... a dalej banał −  |
| | 16 | |
2 wrz 17:06
kika11: to wiem, ale jak już utworzylam układ:
a1q2 + a1q4 = −(15/8)
a1q3 + a1q5 = 15/16
To co mam dalej zrobić?
2 wrz 17:07
kika11: Dziękuje J:
2 wrz 17:08
J: Popatrz na post 17:05
2 wrz 17:08
kika11: wlasnie dopiero co zauwazylam dziekuje xD
2 wrz 17:09
Bogdan:
Dzień dobry.
Warto tu skorzystać z własności ciągu geometrycznego:
oraz a
n = a
k*q
n−k
| | 15 | | a3 | |
a3 + a3q5−3 = − |
| ⇒ a3 = ... i a1 = |
| = ... |
| | 8 | | q2 | |
| | 1 − q10 | |
Suma S10 = a1 * |
| = ... |
| | 1 − q | |
2 wrz 17:22
kika11: wyszlo mi ze
q = − 1/2
a1 = −6
S10 = −3 i 255/256
tak powinno byc?
2 wrz 17:27
kika11: Dzięki Bogdan
2 wrz 17:28
kika11: juz zrobilam wczesniejszym sposobem tylko nwm czy dobrze
2 wrz 17:29