równanie
Blue: Jeszcze jedno mam równanie trygonometryczne, z którym mam problem:
Rozwiąż równanie w przedziale: (−π,2π)
sin(π−3x)= 4sinxcos2x
Doprowadziłam do takiej postaci:
sin3x= 4sinx−8sin
3x
1 wrz 12:04
b.: zapisz lewą stronę jako funkcję sin x, i dalej będzie łatwo (sin x =0 albo nie, i wtedy
dzielimy obustronnie przez sin x)...
wzór na lewą stronę:
1543
1 wrz 12:10
Blue: ale tego wzoru nie ma w karcie ... A z zapamiętaniem trudno...
1 wrz 15:06
b.: ale można go wyprowadzić: sin(3x) = sin(2x + x) = ...
1 wrz 15:16
daras: wzoru na myślenie też nie ma w karcie
1 wrz 15:19
Mila:
Możesz zrobić tak:
sin(3x)−sinx=3sinx−8sin
3x⇔ teraz wzór na różnicę sinusów (jest w tablicach?)
| | 3x+x | |
2cos |
| *sin(3x−x}{2}=3sinx−8sin3x⇔ |
| | 2 | |
2cos(2x)*sinx=3sinx−8sin
2x⇔
2cos(2x)*sinx−3sinx+8sin
2x=0⇔
sinx*(2cos(2x)−3+8sin
2x)=0⇔
sinx=0 lub 2*(1−2sin
2x)−3+8sin
2x=0
1 wrz 20:07
Mila:
Dokończ, to już proste.
1 wrz 20:38
Blue: Dzięki Mila, ten wzór, który podałaś w tablicach na mature 2015 jest

Treść dokładna zadania brzmi: Rozwiąż to równanie w przedziale (−π,2π). Oblicz sumę
pierwiastków tego równania. Przyjmij, że π=3,14 i zakoduj cyfrę jedności i dwie początkowe
cyfry po przecinku jego rozwinięcia dziesiętnego.
| | 5π | | π | | 5π | | π | | 1 | |
a więc pierwiastki będą takie : − |
| , − |
| , |
| , |
| , , 1 |
| π, |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | |
1 |
| π,π i teraz suma dla π=3,14= 12,56  ? |
| | 6 | |
Czyli muszę zakodować 256, ale w odpowiedziach mam 254...Czy mam coś źle w obliczeniach

?
2 wrz 17:58
Blue: Mila, pomożesz?
2 wrz 18:32
Blue: :( Nikt nie pomoże? Proszę Wam, wiem, że może zrzędzę, ale mam dużo nauki i mi się spieszy ...
2 wrz 18:57
Blue: Was*
2 wrz 18:57
Mila:
Widzę, że piszesz komentarze, ale w mojej przeglądace są niewidoczne.
2 wrz 18:59
Mila:
Teraz widzę, zaraz to przeczytam.
2 wrz 18:59
Mila:

Zielone zredukują się, zostają :
2 wrz 19:17
Blue: Dziękuję Milu, jesteś niezawodna
2 wrz 19:17
Blue: no właśnie tak mi wyszło, czyli wyjdzie 12,56... Czyli w książce jest błąd
2 wrz 19:18
Blue: coś mi się tutaj dziwne wydaje, żeby tyle błędów w tej książce było.... Czy to na pewno tak
będzie?
2 wrz 20:08
Mila:
Czekaj.
2 wrz 20:37
PW: Blue, już zwracaliśmy Ci uwagę: nie pisz takich rzeczy jak
| | 1 | |
to dzieci w podstawówce tak piszą: 1 |
| to "jedna cała i jedna szósta". Na tym poziomie nie |
| | 6 | |
używa się zapisów typu (1), bo mogą prowadzić do nieporozumień.
2 wrz 20:49
Blue: PW, przepraszam, postaram się poprawić?

Mila, na co mam czekać? Coś jednak jest źle?
2 wrz 20:56
Blue: To pierwsze zdanie powinno być bez znaku zapytania*
2 wrz 20:56
Mila:
20:07 w 3 i 4 linijce powinno być: −8sin3x− źle przepisałam z kartki, szkoda, że czekasz
do następnego dnia i w ten sposób literówki zostają.
Dalej dobrze wg trzeciej potęgi wyłączone.
Poza tym rozwiązałam równanie :
sin3x= 4sinx−8sin3x a było inne na początku, jutro popatrzę na to.
Podrzuc jutro do góry temat.
2 wrz 21:00
Blue: Mila, nie rozumie, gdzie tutaj widzisz błąd
2 wrz 21:45
Blue: rozumiem*
2 wrz 21:45
Blue: Czekam do następnego dnia, bo mam szkołę i mało czasu:(
2 wrz 21:46
Mila:
Nie mówię, że widzę błąd. Zasiałaś niepokój, to będę sprawdzać.
2 wrz 21:48
Blue: Dziękuję Milu, w takim razie jutro zajrzę
2 wrz 22:30
Blue: Mila , czekam na odp
3 wrz 17:29
daras: Mila wypełnia dziennik
3 wrz 17:33
Blue: Daras piszę, bo sama mi kazała napisać dzisiaj. Dlaczego dziennik, czyżby była nauczycielką?
3 wrz 19:15
Mila:
Niestety nic nie zauważyłam, popatrz dokładnie , czy treść podana precyzyjnie, i odpowiedź
sprawdź w innym podręczniku, na pewno koleżanki mają inne wydanie.
3 wrz 20:29
Lukas:
Blue im mnie wiesz tym lepiej śpisz
3 wrz 20:40
Blue: Mila, jakie koleżanki? To jest repetytorium Aksjomatu, w którym czasem zdarzają się błędy

Czyli wszystko jest ok?
3 wrz 20:48
Blue: Lukas, ok, ale z matmy muszę wiedzieć, jak zadanka rozwiązać
3 wrz 20:49
Mila:
Twoje koleżanki z klasy.
3 wrz 20:51
Blue: Ale one się nie uczą rozszerzenia :c
3 wrz 21:03
Blue: A poza tym skoro Ty to Mila rozwiązałaś tak, to to musi być dobrze
3 wrz 21:04
Kacper: Jutro zobaczę
3 wrz 21:34
Blue: o, dzięki Kacper, dawno Cię tu nie było
3 wrz 21:43
Blue: no i jak tam Kacper, doszedłeś do czegoś

4 wrz 18:08