Nierówność logarytmiczna
NeedHelp: Rozwiąż nierówność
1 log3(2x2−x)≥1
2 log1/2(x+4)≤log1/2(x−2)−2
3 log1/4(x+1)−2log1/4x>−1/2
4 log2x+logx2−8≤0
5 log20,1x+3log0,1x>log0,1100
6 log0,5(log2(x+2))≥0
7 logx9≥1
8 logx9<2
Mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych nierówności?
1 wrz 10:47
J:
1) Załozenie: 2x2 − x > 0
log3(2x2 − x) ≥ log33 ⇔ 2x2 − x ≥ 3 ... i dalej licz sam.
1 wrz 11:28
pigor: ..., np. tak :
6)
log0,5 (log2(x+2)) ≥0, stąd z def. logarytmu i własności f. logarytmicznej
malejącej ⇔ x+2 >0 i log
0,5(x+2) >0 i log
2(x+2)≤ 0,5
0 ⇔
⇔ x > −2 i x+2< 0,5
0 i log
2(x+2)≤ 1, stąd i własności f. logarytmicznej rosnącej ⇔
⇔ x > −2 i x+2< 1 i x+2≤ 2
1 ⇔ x >−2 i x< −1 i x+2< 2 ⇔ −2< x< −1 i x< 0 ⇔
⇔
−2< x< −1 ⇔
x∊(−2 ;−1) . ...
1 wrz 11:48
pigor: ..., np. tak :
4)
log2x+logx2−8≤ 0 ⇔ log
2x+2log|x|−8≤ 0 /+9 ⇔
⇔ (*)
x >0 i log
2x +2logx +1≤ 9 ⇒ (logx+1)
2≤ 9 ⇔ |logx+1|≤ 3 ⇔
⇔ −3≤ logx+1≤ 3 /+(−1) ⇔ −4≤ logx ≤ 2 ⇔
10−4≤ x ≤ 102 , stąd i (*) ⇔
⇔
0,0001≤ x ≤ 100 ⇔
x∊ [0,0001 ;100] . ...
1 wrz 12:53
J: 5) Założenie: x > 0
log0.1x = t i log0.1100 = − 2 ....
wtedy: t2 + 3t + 2 > 0 ... równanie kwadratowe..
1 wrz 13:00
pigor: ..., no to jeszcze np.
8) z własności monotoniczności funkcji logarytmicznej :
log x9 < 2 ⇔ (0< x<1 i 9 > x
2) v (x >1 i 9< x
2) ⇔
⇔ (0< x<1 i |x|<3) v (x>1 i |x|>3) ⇔ (0< x<1 i −3< x< 3) v (x>1 i |x|>3) ⇔
⇔ 0< x<1 v (x >1 i x< −3) v (x>1 i x >3) ⇔ 0< x<1 v x∊∅ v x >3 ⇔
⇔
0< x<1 v
x >3 ⇔
x∊ (0 ;1) U (3 ;+∞) . ...
1 wrz 14:08
daras: on/−a miała koło z tego rano i dlatego NeedHelp a teraz już musztarda po obiedzie
1 wrz 15:29
NeedHelp: Niekoniecznie musztarda po obiedzie
1 wrz 15:42
NeedHelp: 2)log1/2(x+4)≤log1/2(x−2)−log1/24 Założenia to x>−4 i x>2
x+4≤x−2−4
Co robię źle?
1 wrz 16:23
J:
[ x > − 4 i x > 2 ] ⇔ x > 2
1 wrz 16:29
J: .... no i od kiedy to : logax − logay = loga(x−y) ?
1 wrz 16:30
1 wrz 16:31
1 wrz 16:32
NeedHelp: właśnie zamieniłem

post z 16:31
1 wrz 16:33
J: Cześć
5−latek
1 wrz 16:35
NeedHelp: Tylko mi nadal coś nie pasuje odpowiedź mi mówi x∍(2,4>
a z równania takie cuda
x≥−4
1 wrz 16:37
5-latek: I chwala CI za to

bedzie to tak
| | x−2 | |
log1/2(x+4)<=log1/2 |
| |
| | 4 | |
Mamy jednakowe podstawy logarytmow wiec mozemy opuscic logarytmy i musimy zmienic zwort
nierownosci
| | x−2 | |
x+4>= |
| i dalej sam ?ma |
| | 4 | |
1 wrz 16:39
NeedHelp: 4x+16≥x−2
3x≥−18/:3
x≥−6
1 wrz 16:48
5-latek: No to teraz wracamy do naszego zalozenia krtore mowi ze jakie maja byc nasze xsy?
1 wrz 16:52
1 wrz 21:22