geometria
ankisiak: cześć mam do rozwiązannia takie zadania
1. Udowodnić, że sinh(2x) = 2sinh(x)cosh(x)
2. Udowodnić, że cosh(x+y) = cosh(x)cosh(y)+sinh(x)sinh(y)
3. Udowodnić, że w trójkącie hiperbolicznym o kątach alfa, beta i pi/2 zachodzi:
cos(beta) = tgh(a)ctgh(c)
mógłby ktoś mi pomóc, w rozwiazanniuu tych zadań? z góryy dzięki
31 sie 20:58
31 sie 21:03
ankisiak: z tego co znalazłam to jest to geometria hiperboliczna
do zad1 jest wzor
| | ex−e−x | |
sinh(x)= |
| ale jak to uudowodnic dalej nie mam pojecia  |
| | 2 | |
31 sie 21:28
5-latek: Moze pomoze PW jak sie pojawi na forum
31 sie 21:37
ankisiak: ok

mam nadzieje ze sie pojjawi

w sumie 1 zadanie z tego wzoru co napisalam wyyzej i ze znalezienia na cosh rozwiazałam tak
| | e2x−e2x | |
wiec sinh(2x)= |
| =L − tak po rozpisaniu bedzie wyygladala lewa str rownania |
| | 2 | |
P=2sinh(x)cosh(x)
| | ex+ex | |
znalazlam ze cosh(x)= |
| |
| | 2 | |
wiec tutaj wszystko ladnie sie wyymnozy poskraca i wyychodzi ze L=P wiec mam nadzieje ze nic
tutaj nie pomylilam bo nibyy udowodnic jest w tresci a mi wyyszlo

a co do nst zadan bede
probowac rozwiazac ale i tak prosze o pomoc/podpowiedz
31 sie 21:52
ankisiak:
"pozjadałam" minusy tak te wzory powinny wygladac
31 sie 21:56
zombi: 2.
| | ex+e−x | | ey+e−y | | ex−e−x | | ey−e−y | |
P = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | ex+y+ex−y+ey−x+e−(x+y) | | ex+y−ex−y−ey−x+e−(x+y) | |
= |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 2[ex+y+e−(x+y)] | | ex+y+e−(x+y) | |
= |
| = |
| = ch(x+y) |
| | 4 | | 2 | |
31 sie 21:59
zombi: na końcu oczywiście coshx
31 sie 22:01
zombi: cosh(x+y)**
31 sie 22:01
ankisiak: dzieki
31 sie 23:01
Ankisiak: | | sinh(x) | |
Do zad 3 znalazlam taki wzór tgh(a)= |
| no ok sin i cos z tych wzorow co sa |
| | cosh(x) | |
wyżej można obliczyć. Ale jak wyznaczyć cos(beta)? żeby wiedzieć czy się zgadza?
31 sie 23:18
ankisiak: zalazlam wzor cosγ=−cosαcosβ+sinαsinβcoshc
| | sinαsinβcoshc | |
z tego wyznaczyłam cosβ= |
| do coshc mozna podstawic sobie wczesniejszy |
| | cosα | |
wzor, jednak nadal nie wiem jak to roziwazac

prosze o jjakos pomoc. pozdrawiam
1 wrz 09:29
ankisiak:
1 wrz 19:10