Trygonometria:)
Blue: Zbiorem wartości funkcji f(x) = sin
4x +cos
4x jest zbiór:
A.<0,1>
C. <0,2>
Doszłam tylko do czegoś takiego: sin
4x +cos
4x = (sin
2x+cos
2x)
2 −2sin
2xcos
2x =
−2sin
2xcos
2x+1..
Jak to dalej przekształcić

31 sie 13:15
31 sie 13:17
ICSP: | | 1 | |
−2sin2xcos2x = − |
| (sin2x)2 |
| | 2 | |
31 sie 13:21
daras: no widzisz Blue wystarczy wpisac w tutejszą wyszukiwarkę A ZAOSZCZĘDZISZ MNÓSTWO CZASU
SOBIE I INNYM
31 sie 13:35
Blue: Bezendu, ale to zadanie, które dałeś jest zupełnie inne niż to, które dodałam...
ICSP dziękuję
31 sie 14:43
Blue: ICSP, a nie ma może jeszcze prostszego jakiegoś sposobu na wyznaczenie tego zbioru wartości?
31 sie 14:53
bezendu:
Na podstawie tego mogłaś w analogiczny sposób określić zbiór wartości, jak byś spojrzała
dokładnie a, nie tylko przeleciała wzrokiem to byś wiedziała o tym...
31 sie 15:58
Mila:
Blue, sposób
ICSP jest prosty i elegancki.
Musisz znać dobrze wzory i tożsamości trygonometryczne.Zajmij się tym w najbliższym wolnym
czasie.
Podam Ci inny sposób, ale nie wiem, czy prostszy? Chyba nie.
f(x)=sin
4x +cos
4x
f(x)=sin
4x+(1−sin
2x)
2⇔
f(x)=2sin
4x−2sin
2x+1
Podstawienie : sin
2x=t, t∊<0,1>
f(t)=2t
2−2t+1
| | 1 | | 1 | |
tw= |
| ∊<0,1) dla t= |
| f(t) ma wartość najmniejszą |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| )=1* |
| −2* |
| +1= |
| wartość najmniejsza |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
f(0)=1 i f(1)=1
1 − wartość największa f(t) dla t∊<0,1>
=============
31 sie 16:34
PW: Jeżeli spojrzeć na to zadanie pod kątem "jak szybko rozwiązać zadanie testowe w teście
jednokrotnego wyboru", to odpowiedź jest natychmiastowa. Należy wyeliminować wszystkie
odpowiedzi, w których najmniejszą wartością funkcji jest 0.
sin4x + cos4x = 0
byłoby możliwe tylko wtedy, gdyby oba składniki były jednocześnie zerami; tak nie jest,
wystarczy spojrzeć na wykresy. Pozostaje odpowiedź B, bo jedna jest prawdziwa.
To raczej spryt a nie matematyka, ale tego najwyraźniej oczekuje CKE dając 35 zadań na 170
minut.
31 sie 16:58
Kacper: Testowe mają to do siebie, że nie trzeba rozwiązywać zadań
31 sie 17:00
PW: Dlatego sądzę, że nie zdołałbym zdać matury na 100%, zawsze kusi żeby sprawdzić. A ile minut
zajęłoby uczniowi rozwiązanie sposobem Mili? Ja też łapię się na takie rozumowania i
złoszczę się: czego oni oczekują od tych biednych uczniów?
31 sie 17:08
Kacper: Że nie zdadzą

Małe sprostowanie − to zadanie z poziomu rozszerzonego (oni mają 180 minut i około 20 zadań)

Właśnie mam w ręku informator, w którym nie pisze ile tych zadań będzie

Może ktoś ma takie info?
31 sie 17:18
Mila:
Tak w zadaniach testowych często należy wyrozumować odpowiedź. Tu wyjątkowo prosto, w innych
trzeba cos policzyć.
31 sie 17:19
Blue: Mila, interesujące rozwiązanie...

Kacper, chyba ok.18 zadań, ale może to się różnić o jakieś dwa zadania
31 sie 18:15
Blue: albo np. w tych zadaniach testowych jak ktoś nie zna tożsamości dokładnie [czytaj Blue], to
może sobie popodstawiać i zobaczyć co pasuje
31 sie 18:16
Mila:
Wszelkie chwyty dozwolone.Oby prowadziły do celu.
31 sie 18:19