Dla jakich wartości parametru a równanie ma rozwiązania:
sin2x+cosx+a2=0
| 1 | ||
tw = | − należy do przedziału | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
f( | ) = | − | − 1 = − | |||||
| 2 | 4 | 2 | 4 |
| 5 | ||
ZW = <− | , 1> | |
| 4 |
| 5 | ||
a2 ∊ <− | , 1> | |
| 4 |
Przekształcę sobie równanie:
t2 − t − 1 − a2 = 0 (bo już rysunek zrobiłem, nie chciało mi się poprawiać
)
Warunki:
Δ > 0 −− to wiemy
1o
f(1) < 0
f(−1) > 0
2o
f(1) > 0
f(−1) < 0
Łącząc 1o i 2o możemy napisać prościej:
f(1) * f(−1) < 0
Narysuj sobie inną sytuację i zrób podobnie (chodzi o dwa pierwiastki należące do <−1,1>)
(mój zatem pozostawiam do analizy − takie rozumowanie
przydaje się w funkcji kwadratowej z parametrem)