prawdopodobieństwo
edyta18: Na Ile Sposobów mozna wybrać 3 wykłady z 5 przedmiotów?
30 sie 13:18
458: Oblicz za pomocą wzoru na kombinacje
30 sie 13:34
Piotr 10:
30 sie 13:36
458: | 5! | | 3!*4*5 | | 20 | |
| = |
| = |
| =10 Czy taki jest wynik? |
| 3!*(5!−3!) | | 3!*2 | | 2 | |
30 sie 13:44
Piotr 10: jest ok
30 sie 13:50
daras: na wykłądy zaczynające sie o 8:15 nie chodziłe, więc wybór: 5−1=4
na te , na których facet smarował wężyki mamroczac mantry do tablicy i wszystko zasłąniał
swoimi plecami po czym wszystko ścierał zanim napiał kolejną linijke też olałem 4−1= 3
stąd wybór ograniczał się do chodzenia na 3 wykłądy z pozostałych przedmiotów = 100%
a i na te często nie chodziłem, bo wolałem poczytać książki z których przepisywali złote myśli
na tablicy więc jak to teraz policzyć...3 wykłądy z jednego przedmiotu?
30 sie 16:38
PW: @458 : we wzorze o 13:44 masz błąd.
W mianowniku nie powinno być (5!−3!), lecz (5−3)! (policzyłeś dobrze, że to jest 2!=2, ale
gdyby zastosować napisany wzór, to byłoby źle).
30 sie 16:57
458: A rzeczywiście. Dzięki PW.
30 sie 17:55
458: Masz rację
30 sie 17:57
Kacper: daras i ja się zastanawiam jak ty studia skończyłeś?
30 sie 18:22
Piotr 10: Mecz oglądać a nie
30 sie 18:25
daras: @
Kacper studia skończyłem na dobrym uniwersytecie siłą woli i własnej przezorności w
wyszukiwaniu ciekawych tematów

ale to było wieki temu..
30 sie 18:29
Lukas:
Piter a masz transmisje za free gdzieś ?
30 sie 18:32
Kacper: Właśnie ja tylko meeting oglądam przez zdzierców...
Mistrzostwa w Polsce, a trzeba płacić!
30 sie 18:36
30 sie 18:38