pigor: ..., rysunek to zapewne masz, więc np. tak :
|DE|=? w ΔCDE,
a więc
niech F środek ściany bocznej (Δ równoramiennego ACD i |AD|=|CD|), to
z warunków zadania :
|AE|+|EC|=|AC| ⇒ x+2x=12 ⇒ 3x=12 ⇒ x=4=|AE| ⇒ |EC|=2x=8, |FC|=6,
|EF|= 6−4=2, oraz DE
2=EF
2+DF
2 i DE
2=CD
2−CF
2 ⇒
⇒
DE2=2
2+CD
2−CF
2= 4+4
2*7−6
2=4(1+28)−36=116−36=
80 ⇒
⇒
|DE|=4√5, zatem z ΔCDE o bokach długości. 4
√7, 4
√5, 8 oraz
wzoru Carnota (z tw. cosinusów) :
| | 16*5+16*7−8*2 | | 12*16−4*16 | |
cos|∡EDC|= |
| = |
| = |
| | 2*4√5*4√7 | | 16*2√35 | |
| | 8*16 | | 4 | |
= |
| = |
| = 435√35 − szukany cosinus kąta. . |
| | 2*16√35 | | √35 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o ile gdzieś się nie walnąłem ..., za co z góry przepraszam