W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym
arli28: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ABCD krawędź podstawy ma długość 12, a krawędź boczna 4
√7. Punkt E dzieli krawędź podstawy AC w stosunku 1:2. Oblicz objętość ostrosłupa EOCD
(O−spodek wysokości ostrosłupa)
29 sie 14:50
Piotr 10: Masz rysunek ?
29 sie 16:08
Mila:

a=12
b=4
√7
b
2=|OB|
2+H
2 podstaw i oblicz H
|OF|=2
√3 wysokość ΔCEO
dokończysz?
29 sie 16:50
arli28: Nie wyszedł wynik. Mnie wyszło 32, a odpowiedź to 64 / √3
29 sie 21:30
pigor: .. , coś liczysz nie tak, bo tu :
H
2=b
2−OB
2= 4
2*7−4
2*3= 4
2*4 ⇒ H= 4*2=8,
zatem
| | 64 | |
V=13*12|CE|*|FO|*H= 13*12*8*2√3*8= 13*64√3= |
| . |
| | √3 | |
29 sie 22:13
Mila:
Zaraz obliczę.
H
2+(4
√3)
2=(4
√7)
2
H
2+16*3=16*7
H
2=16*7−16*3
H
2=16*4
H=8
| | 1 | | 64√3 | | 64 | |
V= |
| *8√3*8= |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | √3 | |
29 sie 22:14
arli28: dzięki
30 sie 12:10