Jak obliczyć obie pochodne
artjoms: (ln2cosx2)
(ln2*xcosx2) −> jak obliczyć te pochodne?
28 sie 09:43
PW:
(ln2*xcosx2) ?
a co ma znaczyć taki zapis?
28 sie 09:49
artjoms: (ln2x cosx2) taki zapis był na kolokwium
28 sie 09:51
28 sie 10:30
jerey: (ln2xcosx2)'=(ln2x)'cosx2+ln2x(cosx2)'=[(lnx)2]cosx2+ln2x*[(cosx2)]'=
(2lnx*(lnx)')cosx2+ln2x*(−sinx2)*(x2)'=(2lnx*1x)cosx2−2xsinx2ln2x
niech ktos to sprawdzi jeszcze
28 sie 11:11
john2: wg mnie ok
28 sie 11:34
Dziadek Mróz:
Strzelam bo nie wiem co jest napisane:
y = ln
2(cos(x
2))
y = u
2 u = ln(v) v = cos(z) z = x
2
y' = [u
2]' = 2u * u' = *)
| | 1 | |
u' = [ln(v)]' = |
| * v' = **) |
| | v | |
v' = [cos(z)]' = −sin(z) * z' = ***)
z' = [x
2]' = 2x
***) = −sin(x
2) * 2x = −2xsin(x
2)
| | 1 | | sin(x2) | |
**) = |
| * (−2xsin(x2)) = −2x |
| = −2xtg(x2) |
| | cos(x2) | | cos(x2) | |
*) = 2ln(cos(x
2)) * (−2xtg(x
2)) = −4xln(cos(x
2))tg(x
2)
28 sie 12:17
daras: zapis na kolokwium rzecz święta a myslenie nadal nie włączone
28 sie 13:36