zadankowo
Saizou :
Średnie
−latek zadanko dla ciebie xd
| | 16 | |
Wykaż że jeśli x>0 to x2+ |
| ≥12 |
| | x2 | |
spróbuj ze średnich
27 sie 22:18
Saizou :
oczywiście
5−latek 
klawiatura coś szwankuje
27 sie 22:19
ICSP: Dla x = 2 nie działa.
27 sie 22:21
Saizou :
bo jest chochlik, dzięki
ICSP
miało być
| | 16 | |
Wykaż że jeśli x>0 to x2+ |
| ≥12 |
| | x | |
27 sie 22:25
5-latek: czesc
Saizou tak myslalem ze wymyslisz cos dla mnie i bardzo CI dziekuje . Ja mysle ze
skorzystamy tu sredniej arytmetycznej i geometrycznej wiec
| x2+16/x | | 16 | |
| ≥x* |
| czy ide dobrym tropem |
| 2 | | x | |
27 sie 22:42
Saizou :
pomysł dobry ale coś z średnią geometryczną jest nie tak w 2 linijce xd
i nie wymyśliłem, tylko mi się przypomniało że CKE umieściło to zadanko w informatorze do
matury 2015
27 sie 22:46
PW: Wskazówka: przy dwóch składnikach po lewej stronie nie uzyskasz po prawej skrócenia iksów, a
więc nie będzie oszacowania przez stałą (12).
27 sie 22:47
5-latek: Chociaz Ci powiem ze to x2 +16/x ze wzgledu na to x2 moze wskazywac na srednia kwadrtowa
27 sie 22:48
Saizou :
ale już napisałem że pomysł dobrzy

i posłuchaj wskazówki
PW
27 sie 22:49
5-latek: bo ja to zle zrobilem bo te 16/x ma byc wciagniete pod pierwiastek a ja policzylem ososbono
√x2 = |x| ale jako ze x>0 to |x|=x \
| | | |
TO wtedy bym mial |
| >=√16x |
| | 2 | |
| | 16 | |
x2+ |
| >=2√16x dobrze na rzie ? |
| | x | |
27 sie 22:57
5-latek: Jesli zle to proszse o wytlumaczenie dokladnie slownie (wtedy lapie )
27 sie 22:59
Saizou :
| | 16 | |
pomyśl pod pierwiastkiem masz √x2* |
| =√16x a musimy tak dobrać składniki żeby pod |
| | x | |
pierwiastkiem x nie było
27 sie 23:00
5-latek: Zeby pod pierwiastkiem nie bylo xsa to x musi byc rowny x=1
Ale proszse o wytlumaczenie dlaczego pod pierwiastkiem nie moze byc xsa (dokladne w miare
mozliwosci
27 sie 23:08
Saizou :
bo mamy szacować liczbę
27 sie 23:09
Godzio:
Rozpisz to sprytnie, tak aby x się skróciły po zastosowaniu nierówności ze średnimi
27 sie 23:11
PW: Wskazówka z 22:47 − przy dwóch składnikach nie skrócą się iksy pod pierwiastkiem (za mało
iksów, żeby skróciły się z x2).
27 sie 23:14
5-latek: To proszse abys rozpisal to dalej (przynajmniej poczatek )
27 sie 23:16
PW: | | ... | |
Muszą być trzy składniki: jeden z x2 i dwa z |
| |
| | x | |
27 sie 23:19
5-latek: Przepraszam na chwile obecna to jest dla mnie za trudne wiec jesli mozecie to prosze o
rozpisanie tego dziekuje
27 sie 23:26
Saizou :
5−latek włącz myślenie
27 sie 23:26
27 sie 23:27
PW: Swoją drogą piękne zadanie; nie sądzę, żeby CKE zaryzykowała takie na maturę 2015.
27 sie 23:37
Saizou :
takie było w informatorze i jeszcze 3 inne warianty rozwiązania tego zadania
27 sie 23:38
5-latek: Przepraszam ale nic mi dalej nie wychodzi na prawde
MOze i to jest proste
27 sie 23:40
PW: Drugi wariant to ekstremum liczone za pomocą rachunku różniczkowego, a trzeci i czwarty?
27 sie 23:43
5-latek: Saizou rozpisz mi to jak mozesz
27 sie 23:47
Saizou :
korzystam z Am≥Gm
27 sie 23:51
Saizou : a teraz lecę spać, PW odsyłam na stronę CKE i do zakładki matura i informator 2015
27 sie 23:54
Saizou :
jeszcze poprawię zapis
27 sie 23:56
5-latek: dziekuje

ja zamiast mnozyc pod srednia geomrtyczna to dodawalem i dlatego nie chcialo mi sie skrocic
28 sie 00:00
5-latek: Dobranoc

Jutro wymysl znowu jaks nierownosc
28 sie 00:01
5-latek: te nierownosci na poczatku wcale nie sa takie proste jakby sie moglo wydawac
28 sie 00:10
PW: Trzeciej wersji też domyślam się: pokazać, że wielomian x3 − 12x + 16 ma jeden ujemny
pierwiastek, a więc nierówność x3 − 12x +16 ≥ 0 jest prawdziwa dla x > 0.
28 sie 00:10
5-latek: Witaj PW i dzieki za wskazowki do zadania
Przepraszam ze przedtem sie nie przywitalem
Na razie chcialbym poznac miare dobrze te srednie
28 sie 00:16
zombi: To masz dla przećwiczenia jeszcze podobne, analogia 100%
Wykaż, że dla x>0
28 sie 02:05
5-latek: to bedzie tak :
Nagorsze to jest wlasnie zauwazenie tego rozbicia
28 sie 02:26
zombi: 
ja idę spać
28 sie 02:31
5-latek: Dobranoc

Ja tez
28 sie 02:32
jakubs:
28 sie 02:34
5-latek: Dobranoc
jakubs
28 sie 08:41
Saizou :
Wykaż że jeżeli x,y,z są liczbami dodatnimi oraz xyz=1 to
(1+x)(1+y)(1+z)≥8
28 sie 22:17
zombi: I to ekstra trzymaj
Wykaż, że jeśli x,y,z>0 i x+y+z=1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| ) ≥ 64 |
| | x | | y | | z | |
28 sie 22:24
5-latek: czesc
zsatanawiam sie Saizou jakie tu mozna srednie zastosowac
Jeszce chwilke dobrze
28 sie 22:53
Saizou :
powiem tyle że jeszcze takiego czegoś chyba nie rozwiązywałeś
28 sie 22:55
Piotr 10: Witam, przyznam, że ciekawe
28 sie 22:56
Saizou :
a prostsze niż się wydaje xd
28 sie 22:57
5-latek: PO prawej stronie nierownosci zastosuje srednia geometryczna postaci 3√1*x*1*y*1*z=3√xyz a
Lewa strona musi byc wieksza od prawej wiec albo arytmetryczna albo srednia kwadratowa
Ale powiem CI ze nie wiem jak lewa zapisac
28 sie 23:02
Piotr 10: Ja to przypuszczam, że trzeb zrobić trzy nierówności odpowiednie i je wymnożyć

?
28 sie 23:04
Saizou :
po prawej dobrze ale nie do końca, dam podpowiedź
P=√1*a*√1*b*√1*c
nad lewą pokąbinuj
28 sie 23:04
Saizou :
Piotrze to są zadania do [B[5−latka] xd
to dla ciebie zadanko z Pracy zawodusa vel Kacpra
Wyznacz największą wartość funkcji f(x)=x16−x18
28 sie 23:10
5-latek: | 1+x | | 1+y | | 1+z | |
| * |
| * |
| >=√x*√y*√z |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| (1+x)(1+y)(1+z) | |
| >=√xyz ale xyz=1 wiec √xyz=1 |
| 8 | |
(1+x)(1+y)(1+z)>=8
Zrobilem to tak
Ale teraz jak dziecku wytlumacz dlaczego to musielismy rozbic na 3 pierwiastki
28 sie 23:18
Saizou :
| | 1+x | | 1+y | | 1+z | |
a skąd wziąłeś |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 sie 23:19
Godzio:
Trafiłem z tą największą wartością?
28 sie 23:20
zombi: Właściwie nie musiałeś rozbijać:
(1+x)(1+y)(1+z) = 1 + x + y + z + xz + xy + yz + xyz − 8 składników, więc
| (1+x)(1+y)(1+z) | | 1 + x + y + z + xz + xy + yz + xyz | |
| = |
| ≥ p8{  xyz) 4 = 8√1 = 1 |
| 8 | | 8 | |
⇔
(1+x)(1+y)(1+z) ≥ 8
28 sie 23:22
Saizou :
Godzio w pracy jest inna odpowiedź
28 sie 23:23
Godzio:
| | 16 | |
( |
| )6 miało być, ale to tak czy siak nie wiem czy się nie walnąłem, przeliczę na |
| | 27 | |
kartce
28 sie 23:24
zombi: 5latek w przykładzie Saizou akurat nie trzeba było rozbijać na 3 nierówności (aryt ≥
geom), ale co gdyby składników było więcej? Nie pałowalibyśmy wtedy zadania wymnażając
n−składników, tylko trzeba wpaść na coś ładniejszego. Zrób mój przykład tam trzeba
pogłówkować, rozbić co nie co.
28 sie 23:25
5-latek: | | 1+x | |
Saizou wzialem to tak Jeden czynnik jest (1+x) wiec jego srednia arytmetyczna to |
| |
| | 2 | |
i tak samo pozostale czynniki tak wzialem . Ale czy tak mozna ?
Czy nalezy zrobic tak jak zombi pokazal
28 sie 23:27
Saizou :
to spoko, jest dobrze
28 sie 23:28
zombi: Oczywiście, że możesz zrobić tak jak zrobiłeś tzn.
x+1 ≥ 2√x
y+1 ≥ 2√y
z+1 ≥ 2√z
*
⇔ (x+1)(y+1)(z+1) ≥ 8√xyz = 8
Można na dwa sposoby albo jak ja ci pokazałem albo jak ty zrobiłeś
28 sie 23:29
5-latek: Zombi teraz twoj przyklad on jest dla mnie trudniejszy
Tez pewnie po prawej stronie geometryczna tylko jak ja zapisac Czy tez nalezy rozbic na 3
nierownosci? moze tak
>= √1/x*√1/y*√1/z =U{1}{√ xyz tylko z etutaj znie eskorzystamy z zalozenia ze x+y+x=1
28 sie 23:44
zombi: Podpowiedź: tak, rozbij na 3 nierówności
28 sie 23:48
5-latek: Tzn prawa strona bedzie dobrze ?
Natomiast bardzo duzy bedzie problem z lewa strona
| | (x+1)(y+1)(z+1) | |
jesli nawet sprowadze ja do wspolnego mianownika To dostane |
| |
| | xyz | |
a z tym juz nie wiem co zrobic
28 sie 23:56
28 sie 23:58
5-latek: Bedziemy dalej brnac
| x+1 | | y+1 | | z+1 | |
| * |
| * |
| Przepraszam ale nic na chwile obecna nie wymysle |
| x | | y | | z | |
29 sie 00:09
zombi: No to patrz
Podpowiedź 3 po niej już zrobisz
| x+1 | | x+x+y+z | |
| = |
| ≥ 4√x2yz |
| 4 | | 4 | |
itd. itd. wymnóż 3 nierówności, podziel wszystko przez xyz i powinno wyjść
29 sie 00:15
5-latek: dziekuje na razie
Teraz muszse isc spac bo jutro rano jade remontowac samochod.
Jak wroce to dokoncze .Dobranoc
29 sie 00:20
5-latek: W zwiazku z tym ze jednak nie na 9 a na 11 musze byc w warsztacie do remontu chcialbym wrocic
do tej lewej strony tej nierownosci .
Nie ukrywam ze zeby rozwiazywac takie nierownosci i zauwazac rozne niuanse z tym zwiazane
trzeba ich bardzo duzo rozwiazac i byc na biezaco
Chodzi mi o zadanie ktore zadal mi
zombi o godzinie 22:24 i lewa strone tej nierownosci
Mianowicie o to ze
| | x+1 | | x+x+y+z | |
I teraz tak |
| (dlaczego napisal podzielone przez4) = |
| −−wiec tak 1 |
| | 4 | | 4 | |
zastapilismy w tym wyrazeniu z zalozenia x+y+z=1 i jest 4 czynniki wobec tego musimy to
podzielic przez 4 . Srednia geomeetryczna z tego to wiem ze taka z tych 4 czynnikow jest
| | x+1 | |
Nie rozumiem tego co stalo sie z tym x z mianownika w wyrazeniu |
| |
| | x | |
Prosze o dokladne wytlumaczenie .
Mysle z ejesli to zrozumiem dokladnie to latwiej mi bedzie rozwiazywac inne podobne nierownosci
29 sie 09:57
5-latek: Wiec jesli dobrze mysle to ten x , y z w mianowniku zostana i moje wyrazenie
| | (x+1)(y+1)(z+1) | |
to |
| bedzie mialo postac |
| | xyz | |
| x+x+y+z)(y+y+x+z)(z+z+x+y) | |
| |
| 4*4*4xyz | |
natomiast prawa strona nierownosci
4√x2yz *
4√y2xz*
4√z2yx dokoncze pozniej bo juz
muszs jechac .
29 sie 10:42
zombi: Patrz na to:
Skorzystamy z AM−GM (aryt − geom) dla 4 liczb
| x+x+y+z | |
| ≥ 4√x2yz ⇔ x+x+y+z ≥ 44√x2yz |
| 4 | |
Analogicznie dla
x+y+y+z ≥ 4
4√xy2z
i
x+y+z+z ≥ 4p4{xyz
2
Teraz mnożymy te 3 nierówności i mamy
(x+x+y+z)(x+y+y+z)(x+y+z+z) ≥ 64
4√x4y4z4 = 64xyz
Czyli
z założenia − (x+1)(y+1)(z+1) ≥ 64xyz
Dzielimy obustronnie przez xyz
i mamy
A to jest równoważne
I kosmetyka
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )*(1+ |
| )*(1+ |
| ) ≥ 64 ckd |
| | x | | y | | z | |
29 sie 13:18
5-latek: Czesc . Dopiero wrocilem z warsztatu i zaraz to zapiszse sobie do zeszytu .
Dzisiaj nie mysle bo stracilem troche kasy na remont dzisiaj a tu jeszcze ukazalo sie ze do
wydania prawie 500zl bo wystrzelil amortyzator akuratnie po gwarancji i muszse kupic 2
29 sie 20:21
5-latek: Dobry wieczor
Milu
Pozdrawiam
Najgorszse jest to ze (nawet nie chce o tym myslec) ale moj monitor tez bedzie juz niedlugo
dobijal wieku 7 lat

I jak tu ciagle myslec pozytywnie
29 sie 20:33
5-latek: Milu jak teraz bede musial kupic nowy monitor to kupie 24 calowy bo kiedys taki znajomy
mojej corki mowil ze zmieszcza sie na nim 2 arkusze A4
29 sie 20:38
Metis: Kolejny plus laptopów
29 sie 20:42
5-latek: Metis jak ktos nie nosi okularow
29 sie 20:49
Metis: Ja mam soczewkę

Ale wada tylko na jedno oko
29 sie 20:50
29 sie 20:52
Mila:
Metis, zdrowiej nosić okulary.
29 sie 20:52
Metis: 5−latku masz prawie taką wade z jaką ja zaczynałem. Prawie bo 0,5 dioptrii to nadal
niemało

Okulary nosiłem od 1 gimnazjum i wadę udało mi się zbić do 2.25 przez to że jeszcze rosłem , a
wraz ze mną gałka oczna
Milu masz rację, ale okropnie wyglądało szkło grubsze od drugiego o dobre kilkanaście mm.
Poza tym pewnego rodzaju wygoda, zważając na fakt że jedno oko całkowicie zdrowe.
29 sie 21:01
bezendu:
Od dziś Technik Mechatronik.
29 sie 21:06
jakubs: Gratulacje
29 sie 21:06
bezendu:
Dziękuję
29 sie 21:07
5-latek: Moje gratulacje
29 sie 21:10
Metis:
29 sie 21:11
bezendu:
29 sie 21:11
Mila:
Zdrowie bezendu, Technika i studenta.
29 sie 21:21
bezendu:
Teraz wypadałoby się pouczyć tych granic albo odpoczywać
29 sie 21:24
Metis: Masz miesiąc to odpoczywaj, niektórzy w poniedziałek zaczynają kolejny" rozdział ":(
29 sie 21:29
bezendu:
A potem masz 5 miesięcy wakacji
29 sie 21:32
Metis: Jakie 5
29 sie 21:42
bezendu:
Jeśli idziesz do ostatniej klasy liceum to masz 5 miesięcy wakacji.
29 sie 21:45
Metis: 2
29 sie 21:47