Proszę o pomoc.. ostatnie zadanko :p
załamany. : Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i trzynastego
wyrazu tego ciągu jest równa 22. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu. Oblicz, ile
wyrazów tego ciągu daje w sumie liczbę −73450.
pigor: ..., (a
n) − ciąg arytmetyczny i
n=? takie, że
Sn= −73450 (czy ta liczba ma być ujemna

, czy może nie)
a a
4+a
7=86 i a
2+a
13=22 ⇔ a
1+3r+a
1+6r=86 i a
1+r+a
1+12r=22 ⇔
⇔ 2a
1+9r=86 i 2a
1+13r=22 /− stronami ⇒ −4r=64 i 2a
1=22−13r ⇔
⇔
r= −16 i 2a
1=22+13*16 ⇒ a
1=11+8*13= 11+104 ⇒
a1=115, więc
a
n=a
1+(n−1)r= 115−16(n−1)= 131−16n , zatem
Sn= −73450 ⇔
12n(a
1+a
n)= −73450 ⇔ n(115+131−16n)= −73450 ⇔
⇔ 246n−16n
2= −73450 ⇔ 16n
2−246n−73450= 0 ⇔ 8n
2−123n−35725= 0
i wychodzą jak dla mnie − bzdety