PROSZĘ POMÓŻCIE
TINCIAAA: HEJ PROSZĘ WSZYSTKICH O POMOC
1) Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 86, a suma drugiego i
trzynastego wyrazu tego ciągu jest 22. Znajdź pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
2) Między liczbami 4 i 22 wstaw pięć liczb tak, aby wraz z danymi liczbami tworzyły ciąg
arytmetyczny.
3) Dla jakich wrtosci x liczby : 3x+1, 2x−4, 5x+3 tworzą (w podanej kolejności) ciąg
arytmetyczny?
1 maj 13:34
Janek191:
1)
Korzystamy z wzoru na n − ty wyraz ciągu arytmetycznego :
an = a1 + ( n −1)*r
===================
a4 + a7 = 86
a2 + a13 = 22
więc
( a1 + 3 r ) + ( a1 + 6 r ) = 86
( a1 + r ) + ( a1 + 12 r ) = 22
czyli
2 a1 + 9 r = 86
2 a1 + 13 r = 22
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
13 r − 9 r = 22 − 86
4 r = − 64 / : 4
r = − 16
======
2 a1 + 9*( −16) = 86
2 a1 − 144 = 86
2 a1 = 230
a1 = 115
============
2)
a1 = 4 , a2,a3,a4,a5,a6, a7 = 22
więc
a7 = a1 + 6*r
22 = 4 + 6*r
6 r = 18 / : 6
r = 3
====
oraz
a2 = a1 + r = 4 + 3 = 7
a3 = a2 + r = 7 + 3 = 10
a4 = a3 + r = 10 + 3 = 13
a5 = a4 + r = 13 + 3 = 16
a6 = a5 + r = 16 + 3 = 19
Odp. Te liczby, to : 7,10,13,16,19.
===============================
3)
Liczby 3x + 1, 2x − 4, 5x + 3 tworzą ciąg arytmetyczny, jeżeli
(2x − 4) − ( 3x + 1) = ( 5 x + 3) − ( 2x − 4)
− x − 5 = 3 x + 7
− 5 − 7 = 3 x + x
− 12 = 4 x / : 4
− 3 = x
Odp. x = − 3
=============
1 maj 16:38
Krzysiek: Wszystkie tego typu zadania byly na forum.wiec wystarczy tylko poszukac
A powiedz mi jaki jest problem np w zadaniu nr 3 .
Co wiemy o 3 kolejnych wyrazach ciagu arytmetycznego . Wyraz srodkowy jest srednia arytmetyczna
| | 3x+1+5x+3 | |
wyrazow skrajnych czyli u nasz 2x−4= |
| wiec rozwiaz to i wyznacz x |
| | 2 | |
zadanie nr1 .jak powstaje kolejny wyraz ciAGU ARYTMETYCZNEGO? wiesz . No to jesli wiesz to
przeciez a
4=a
1+3r a a
7=a
1+6r czyli a
1+3r+a
1+6r=86
a
2=a
1+r a a
13=a
1+12r czyli a
1+2r+a
1+12r=22 Rozwiaz ten uklald i wyznacz z tego a
1 i
r
natomiast zadanie nr 2 to pomysl sam/a .Jak masz 2 wyrazy i miedzy nich wstawisz 5 kolejnych
to ile otrzymasz w sumie wszyskich wyrazow ?'.Bedzie ich 7 .To mamy a
1=4 i a
7=22 .
czyli a
7=a
1+6r=22 .wiec wylicz z tego r .jak wyliczysz r to wiadomao jak powstaje nastepny
wyraz ciagu arytmetycznego .
1 maj 16:51
Krzysiek: Jasiu rozwiazal wiec autor nie musi sie zastanawiac

.
1 maj 16:53
TINA: DZIĘKUJE ŚLICZNIE ZA POMOC
1 maj 18:08