Wykaz ze
5-latek: Wykaz ze dla dodatnich a b b c spelniona jest nierownosc
√(a+c)(b+d)>=√ab+√cd/2 wtw
(a+c)(b+d)>=ab+2√ab*cd+cd wtw
ab+ad+cb+cd>=ab+2√ab*cd+cd i jak ja ma tu skorzystac z srednich ?
26 sie 20:17
5-latek: ma byc dodatnich a b c d
26 sie 20:20
5-latek: ja podejrzewam arytmetyczna i geometryczna tutaj ale jak to nie wiem
26 sie 20:24
5-latek: Po redukcji zostanie mi
ad+cb>=2√ab*cd ale co dalej ?
26 sie 20:47
wmboczek: to może przemienność mnożenia?
26 sie 20:51
Mila:
ad+bc≥2√(ad)*(bc)
ad+bc−2√(ad)*(bc)≥0⇔
(√ad−√bc)2≥0
I komentarz.
26 sie 20:57
5-latek: Mozesz to pokazac bo jedyne co przychodzi mi na mysl to ad+cb=2√cd*√ab ale co dalej to
nie wiem
26 sie 21:00
Patryk:
wzór skróconego mnożenia masz przecież
26 sie 21:05
5-latek: Dobry wieczor
MIlu

Pozdrawiam
Dziekuje wam . To rozkladanie z tymi pirerwiastklami jest troche trudne . Zaraz zapisuje
A jak to zrobic srednimi bo autor po podniesieniu do kwadratu sugeruje wlasnie srednie
arytmetyczne i geometryczne jesli macie pomysl
26 sie 21:07
Saizou :
po podniesienu do wkadratu
ad+cb≥2
√ab*cd
z średniej Am≥Gm
26 sie 21:21
Mila:
No i gotowe.

Tylko masz literówkę .
26 sie 21:22
Saizou :
oj tam, to się skwadratuje
26 sie 21:24
Mila:
5−latek, poprawi.
26 sie 21:25
Saizou : ale wiadomo o co kamman
26 sie 21:26
5-latek: Dzieki Saizou
Nie bylo to latwe zwlaszcza ze trzeba bylo miec pomysla ma przemiennosc mnozenia pod
pierwiastkiem najpierw
26 sie 21:28
5-latek: Tak poprawie sobie
26 sie 21:29
pk: Zilustruj następujący zbiór:
proszę o pomoc, próbowałem podstawiać za z=x+iy, ale trochę się to komplikowało wtedy
26 sie 21:49
pk: sry to nie tutaj
26 sie 21:51
Mila:
PK Załóż nowy wątek.
26 sie 21:51
Saizou :
5−latek a teraz to
Udowodnij, że jeśli x, y, z są liczbami rzeczywistymi takimi, że x+y+z = 1, to
26 sie 21:56
5-latek: Przyznam sie bez bicia ze nie wiem jak to zrobic
Jedynie co przychodzi mi w tej chwili na mysl to
| x2+y2+z2 | |
| czyli srednia arytmetyczna tych liczb |
| 3 | |
26 sie 22:07
Saizou :
| | x+y+z | |
śr. arytmetyczna to dobry pomysł, bo mamy |
| , ale musimy mieć nierówność  |
| | 3 | |
26 sie 22:12
5-latek: Bardzo Cie prosze o pomoc w takich nierownosciach teraz gdyz wieczorem jestem w stanie myslec
26 sie 22:13
Saizou :
Kw≥Am≥Gm≥Hm
jak myślisz, która ?
26 sie 22:14
5-latek: | | 1 | |
Nie wiem ale ta |
| to wskazywalaby cos do potegi trzeciej |
| | 3 | |
26 sie 22:16
Saizou :
a dlaczego do potęgi 3
26 sie 22:16
5-latek: ja bym postawil na geometryczna
wiec byloby
| x2+y2+z2 | |
| >=3√x2*y2*z2 ale mamy jeszce zalozenie i ono musi sie do czegos |
| 3 | |
przydac
26 sie 22:19
Saizou :
a w jakiej średniej występują x2+y2+z2, a w jakiej x+y+z (żeby wykorzystać założenie)?
26 sie 22:21
5-latek: ja chyba w ogole zle mysle
I to bedzie tak bo my mamay udowodnic to wiec nie mozemy wyjsc od tezy
| | x+y+z | |
Wiec tak |
| >=3√x*y*z |
| | 3 | |
26 sie 22:24
Saizou :
musimy znaleźć takie połączenie średnich, żeby było x2+y2+z2 i x+y+z , powiem że to nie jest
średnie geometryczna
26 sie 22:27
5-latek: x2+y2+z2 wystepuja w sredniej kwadratowej ale srednia jkwadratowa jest weiksza od sredniej
arytmetycznej
26 sie 22:27
Saizou :
czyli jak to będzie wyglądac ?
26 sie 22:29
26 sie 22:31
Saizou : a dalej jak ?
26 sie 22:32
5-latek: | x2+y2+z2 | | x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz | |
| >= |
| dalej stoje bo nie wiem co z tymi 2xy 2zx i 2 |
| 3 | | 9 | |
yz
26 sie 22:41
Saizou :
a co mamy w założeniach ?
26 sie 22:43
5-latek: moge zrobic tak
9(x2+y2+z2)>=3(x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz) ale dalej stoje
26 sie 22:45
Saizou :
Eto nie ładnie tak robić za kogoś zadanka
26 sie 22:46
Eta:
26 sie 22:46
Eta:
"małolatkom" trzeba
26 sie 22:46
Saizou :
5−latek sam dałby sobie radę
26 sie 22:48
Eta:
Było ......... i ...... nie ma
26 sie 22:49
26 sie 22:50
Saizou : a to niby czemu?
26 sie 22:50
Eta:
No bo znów napiszesz: "Eto nieładnie ..... "
26 sie 22:52
5-latek: Jestem CI wdzieczny za ten przyklad
Wiele mnie nauczyl . Nalezalo patrzec na zalozenia .Jesli jeszce znajdziesz taki podobny to
proszse Cie wstaw ale wieczorem .
Jescze raz dziekuje . Potem sobie go zapiszse do zeszytu
26 sie 22:53
Saizou :
bo ładnie to
Etuś
26 sie 22:53
5-latek: Saizou nic nie szkodzi
Eta niech pomaga

Jej pomoc tez jest cenna
26 sie 22:58
Saizou : mam nadzieję ze Eta nie czuje się urażona, bo to dzięki niej i Godziowi jakoś się
tego nauczyłem
26 sie 23:01
5-latek: Powiem szczerze rozwalil mnie ten przyklad . Dotychczasowe praktycznie konczyly sie albo
(a+b)
2≥0 lub (a−b)
2 ≥0 . Wczoraj
Eta tez dala przyklady gdzie tez nalezalo wiedziedzc
26 sie 23:02
Saizou :
to masz ode mnie jeszcze do udowodnienia
spróbuj ze średnich a nie z przekształacania
26 sie 23:03
Eta:
am−gm
26 sie 23:05
Saizou : ciiii.....
26 sie 23:06
5-latek: Wiesz mysle nad tym i tylko przychodzi mi na mysl srednia arytmetyczna i srednia geometryczna
ale jak to udowodnic to nie wiem moze jaks podpowiedz
26 sie 23:12
Saizou :
kombinujesz dobrze, pomyśl jeszcze trochę
26 sie 23:16
5-latek: Przepraszam ale jednak nie umiem tych srednich
26 sie 23:19
Saizou :
| | 1 | |
mamy udowodnić że a+ |
| ≥2 |
| | a | |
a to co jest po lewej stronie co przypomina (jaką średnią)?
26 sie 23:22
5-latek: | | 1 | |
Nawet jesli |
| przyjmiemy jako b do dostane a+b≥2 ale dalej nie wiem |
| | a | |
26 sie 23:23
Saizou :
podstaw to poprawnie
26 sie 23:24
5-latek: Przypomina mi srednia arytmetyczna
26 sie 23:25
Eta:
teraz działaj ..... am− gm
26 sie 23:25
Eta:
Sorry
Saizou już nie przeszkadzam
26 sie 23:26
5-latek: No dobrze jesli przypomina mi to srednia arytmetyczna to srednia arytmetyczana jest zapisana w
26 sie 23:29
Saizou :
skoro przypomina to Ci średnią arytmetyczną to podstaw
| | 1 | |
a=a b= |
| + nierównośc am−gm |
| | a | |
26 sie 23:30
5-latek: | | √a | |
srednia geometryczna to |
| |
| | a | |
| | 2(a2+1) | |
srednia arytmetyczna (zebym sie nie pomylil |
| |
| | a | |
| 2(a2+1) | | √a | |
| >= |
| to 2(a2+1)>=√a no chyba ze nie o to chodzi |
| a | | a | |
26 sie 23:41
Saizou :
za bardzo kombinujesz, spróbuj
po linii najmniejszego oporu
NIE mówmy po najmniejszej linii oporu, bo to błąd
26 sie 23:45
5-latek: Proszse pokaz Saizou
26 sie 23:48
Saizou :
Am−Gm
| | 1 | |
dla x=a i y= |
| otrzymamy |
| | a | |
i dalej..........
26 sie 23:49
5-latek: | | 1 | | 1 | |
moge to zapisac tak a+ |
| ≥2√a* |
| |
| | a | | a | |
Powiem Ci ze do konca tego tak bardzo nie rozumiem
26 sie 23:54
zombi: Bo tu nie ma nic do kombinowania
| | 1 | |
Z nierówności między aryt. geom. dla liczb a i |
| mamy |
| | a | |
⇔
26 sie 23:57
Saizou : no cóż, ja będę się zbierał a dowód pokazał zombi,
a teraz mówię dobranoc Wszystkim
26 sie 23:59
5-latek: Dziekuje
Eta Saizou i
zombi 
Dobranoc tym co ida spac

W koncu teraz zalapalem o co w tym dowodzie chodzi
27 sie 00:05
zombi: Najgorsze jest, gdy do udowodnienia jest coś mega prostego i można to załatwić w 1−2 krokach,
bo się później człowiek zastanawia czy to wszystko, czy poprawnie
27 sie 00:08
5-latek: zombi ucze sie(przynajmniej sie staram zrozumiec) dopiero tych srednich i to tak wyszlo .
Wiesz co zrobilem Podstawilem za a=1 do wzoru i wyszlo . Faktycznie proste .
27 sie 00:12