poprawka
Ajtek:
Witam, czy mamy jakiś link do dzisiejszej poprawki z matmy? Chodzi mi oczywiście o zadania

.
26 sie 21:18
26 sie 21:19
26 sie 21:20
5-latek: Witaj
Ajtek
26 sie 21:21
sushi_gg6397228:
sa powoli uzupełnianie w dziale matura
26 sie 21:25
Lukas:
Oprócz dowodu z planimetrii wszystko bym zrobił... 96%
26 sie 21:27
Ajtek:
Witam wszystkich i dziękuję za linki. Zerknę niestety później, muszę powalczyć z komputerem,
system odmawia współpracy

.
26 sie 21:43
Mila:
U mnie też kłopoty, ale to chyba 7−letni monitor psuje się.
26 sie 21:50
Eta:
1/A 2/A 3/A 4/B 5/C 6/B 7/B 8/D 9/A 10/D 11/C 12/D 13/B 14/D
15/C 16/C 17/C 18/C 19/D 20/C 21/C 22/D 23/B 24/A 25/A
26/ x∊(−
∞, −7) U(2,
∞) 27/ x={−
√11,
√11, 6}
28 / liczba L podzielna prze 24 jest postaci L=24k, k∊C
kolejne liczby parzyste : 2n−2, 2n , 2n+2
L=(2n−2)
3+(2n)
3+(2n+2)
3= 8[(n−1)
3+n
3+(n+1)
3]= 8(3n
3+6n)= 8*3(n
3+2n)= 24k
k= (n
3+2n ) ∊C
c.n.u
29/ 4cos
2α+4sin
2α= 25sin
2α*cos
2α
| | 2 | | 2 | |
4= 25(sinα*cosα)2 ⇒ sinα*cosα = |
| v sinα*cosα= − |
| |
| | 5 | | 5 | |
dla α −−− ostrego
| | a10−a5 | |
31/ r= |
| = ....... =5 |
| | 10−5 | |
a
1= a
5−4r= ........=2
odp: a
1=2 , r= 5
34/
Przestrzeń zdarzeń elementarnych:
Ω= {12,13,14,15,21,23,24,25,31,32,34,35,41,42,43,45,51,52,53,54}
|Ω|=5*4=20
A={23,24,25,34,35,45,}
|A|=6
| | s | | 5 | |
32/ t= |
| , s= 450 km 75min= |
| h |
| | v | | 4 | |
| | 450 | |
czas przejazdu całej trasy przez p. Lidię : tL= |
| |
| | v | |
| | 450 | |
przez p. Danutę: tD= |
| , v>18 |
| | v−18 | |
| 450 | | 450 | | 5 | |
| − |
| = |
| /*4v(v−18) |
| v−18 | | v | | 4 | |
...............................
v
2−18v−4*18*90=0
Δ=26244 ,
√Δ=162
v=90 v v= −72 <18 −−− więc odrzucamy
Pani Lidia jechała z prędkością 90 km/h, zaś p. Danuta z prędkością 72 km/h
26 sie 22:10
Eta:

Założenie : |DC|=CE| , |∡BAC|=α, |∡ABC|=β
Teza : |∡BAC|= |∡ABC|−2|∡AFD|
@
Lukas
podaj teraz dowód ............
26 sie 22:21
Piotr 10: Lukas właśnie dowody z planimetrii są bardzo ważne, szczególnie na rozszerzeniu.
26 sie 22:22
Eta:
| | 4√6 | | 4√6k | |
tgα= |
| = |
| , k>0 |
| | 5 | | 5k | |
z tw. Pitagorasa 25k
2+96k
2= 484 ⇒ k
2=4 ⇒k=2
| | a | |
zatem |OC| |
| ==5k=10 ⇒ a=20 |
| | 2 | |
|OS|=H= 4
√6*k= 8
√6
| | 1 | | 3200 | |
V= |
| *a2*H= ........... = |
| √6 [j3] |
| | 3 | | 3 | |
26 sie 22:29
Lukas:
Eta nie przerabiałem jeszcze planimetrii.
26 sie 22:52
Eta:
To prosty dowód ( masz wszystkie oznaczenia na moim rys.)
Dawaj dowód! ... nie ma przeproś !
26 sie 22:54
Lukas:
Przepraszam, ale nie dam rady.. Przeczytaj proszę moje pytanie w temacie z dowodami
26 sie 22:54
Eta:
Dasz radę, tylko nie chce Ci się myśleć!
To dowód dla gimnazjalistów ,a nawet przedszkolaków
26 sie 22:56
Lukas:
kąty dopełniające, naprzemianległe coś w ten deseń ?
26 sie 22:59
Metis: Ajtku ,
Milu piszcie co się dzieje z komputerami tutaj

Większość problemów
związana jest z oprogramowaniem i sterownikami, a nie sprzętem.
Może uda mi się Wam pomóc
26 sie 23:12
jakubs: Lukas nie

Wiesz, że suma miar wewnętrznych trójkąta jest równa 180
o i tylko to trzeba odpowiednio
wykorzystać
26 sie 23:13
Mila:
Tak myślę, że to sterownik, oprogramowanie mam licencjonowane, antywirus też, komputer nowy,
ale monitor stary.
Jutro jestem umówiona z informatykiem.
Mam taki problem− włączam komputer− czarny ekran, resetuję, włączam, znowu czarny ekran ,
dzwięk jest że wchodzi, znowu resetuję i wszystko już jest w porządku.
26 sie 23:20
jakubs: Może to być wina dysku(bad sektory).
26 sie 23:21
Mila:
I co mogę zrobić?
26 sie 23:23
jakubs: Jeżeli jesteś na jutro umówiona z informatykiem, to zobaczysz co on jutro powie. Co do dysku,
to trzeba go sprawdzić jakimś programem np. HD Tune i wtedy dowiesz się, w jakim on jest
stanie. Jeżeli tych uszkodzonych sektorów byłoby dużo, to niestety wymiana dysku.
26 sie 23:27
Metis: Dużo możliwości. Problem z BIOSem, problem z kablami monitora, karta graficzna.
Lub tak jak pisze
jakubs
Informatyk powinien coś zaradzić, będąc i widząc wszystko na miejscu.
Daj znać pozniej co było nie tak
Milu używasz CCleaner'a? AdwCleaner'a?
26 sie 23:28
Mila:
Nie, ale dlaczego mam mieć uszkodzone sektory?
26 sie 23:33
jakubs: Choć w sumie ten mój sposób z HD Tune trochę słaby, bo
Mila ma pewnie jeden dysk jako
systemowy, więc lepiej byłoby sprawdzić za pomocą np. MHDD, ale to już przez osobę, która się
na tym zna, bo można dysk uszkodzić
26 sie 23:35
Bogdan:
Dobry wieczór

.
Eto mam wrażenie, że w Twoim wpisie z godziny 22:10 przy odpowiedziach
do zadań zamkniętych wtrącił sie chochlik do trzech odpowiedzi.
26 sie 23:35
Mila:
Nie wiem, czy te usterki nie mają coś wspólnego z tym forum, juz raz zniszczyłam dysk i dlatego
mam nowy komputer, a teraz znów coś się dzieje.
26 sie 23:37
jakubs: Milu mój tato kupił parę lat tam komputer w jakimś tam markecie, śmigał dobrze, aż nagle
zaczęło się dziać dokładnie to co opisałaś w poście z 23:20, po sprawdzeniu okazało się, że są
uszkodzone sektory i skończyło się na wymianie dysku. Dlatego piszę, że jest taka możliwość,
bo z czymś takim się spotkałem, ale nie koniecznie to musi być w Twoim przypadku akurat wina
dysku.
26 sie 23:37
Mila:
No to mnie przeklnie małżonek i nie będę mogła wchodzic na forum.
Dopiero była wymiana, a praktycznie to najwięcej siedzę na forum.
26 sie 23:40
Mila:
Mam dwa dyski.
26 sie 23:42
Metis: Milu gdybym był na twoim miejscu najpierw sprawdziłbym oprogramowanie.
Programy ładowane na starcie, przeczyścił rejestr, usunął niepotrzebne, generowane przez system
pliki, wyłączył niektóre usługi − np. od aktualizacji niektórych aplikacji.
26 sie 23:43
Ajtek:
Metis przecież napisałem jak wół: "system odmawia współpracy"

Wrócił do żywych

Hej
Eta, za rozwiązania dziękuję, nie dałbym rady chyba, a zadań jeszcze nie widziałem

.
Raz jeszcze witam wszystkich, a teraz lecę do treści zadań, wracam niebawem
26 sie 23:44
Mila:
No jutro zobaczymy. Dziękuję Wam.
Dobranoc.
26 sie 23:44
26 sie 23:47
Eta:
Witam
Bogdanie 
Pewnie coś źle wpisałam, możesz podać,które to odpowiedzi są błędne?
26 sie 23:47
Metis: Dobranoc
26 sie 23:49
Ajtek:
Przeglądnąłem zadanka, strachu nie było. Nie wiem jak mój kurasnt

.
26 sie 23:55
jakubs: Etuś zadanko 23.
Odpowiedź poprawna D.
| 1 | |
| Pp*h=81√3, a więc Pp*h=3*81√3=243√3 |
| 3 | |
26 sie 23:55
Eta:
Dwa błędy znalazłam : 22/C 23/D
A trzeci?
26 sie 23:59
Eta:
zad22/ Pc=2πr(H+r) r=2 , H=4
Pc= 24π czyli jednak : odp D
27 sie 00:03
jakubs: W zadaniu 3:
3c=2
c=log32
Według mnie odp B
27 sie 00:03
Eta:
No jasne,że tak

3/ B
Nie mogę znaleźć trzeciej błędnej odpowiedzi
27 sie 00:05
Eta:
Wniosek: zdałam tę maturę tylko na
94%
27 sie 00:09
Ajtek:
Oj
Etunia, ja beż Twojej pomocy nie zdałbym wcale
27 sie 00:10
jakubs: Zadanie 18.
Według mnie odp B.
|AD|=0,5x
|CB|=y
y=6
27 sie 00:10
Godzio:
Lucas lepszy − on na
96%
27 sie 00:11
Ajtek:
Godzio a Ty zdałeś?
27 sie 00:11
Bogdan:
Nie trzy, a cztery chochliki: zadania 3, 18, 23 i 25
27 sie 00:12
Godzio:
Nie sprawdzałem
27 sie 00:16
Eta:
Hehe

w zad. 18 przeczytałam : oblicz długość odcinka |AB| zamiast BC
ślepota

zad18 /B
27 sie 00:17
jakubs:
27 sie 00:18
Ajtek:
Godzio pewnie oblałeś, skoro
Eta się machnęła. W maju przyszłego roku siadamy razem w
ławce i "tniemy od siebie" ile wlezie. We dwóch damy radę
27 sie 00:18
Godzio:
Chętnie, może w końcu osiągnę to 100%
27 sie 00:19
Ajtek:
No to jest nas "dwuch"!
27 sie 00:20
Eta:
W 25 ?
x+46=56 ⇒x=10
2,3,5,5,7,10,11,13 m=6 odp : A
co źle robię?
27 sie 00:22
jakubs: Według mnie 25 ok
27 sie 00:25
Eta:
Poprawione: 3/B , 18/B 23/D
27 sie 00:25
Ajtek:
Nie widzę błędu.
27 sie 00:28
Bogdan:
W 25 średnia jest x = 10, mediana = 6, ok
27 sie 00:29
Eta: No i tak napisałam 25/ A
Bo już się boję ,że nie zdam
27 sie 00:29
Ajtek:
Trudna ta poprawka była, ile niejasności
27 sie 00:31
Bogdan:
i oczywiście słowo "średnia" w moim ostatnim wpisie jest zbędne, tylko x = 10
27 sie 00:32
Ajtek: I pogubiliśmy się wszyscy

. Czas spać, spokojnej Wszystkim
27 sie 00:34
Eta:
No cóż

W maju poprawiam podstawę

a
Lukas rozszerzenie
27 sie 00:36
jakubs: Dobranoc
Ajtku
27 sie 00:44
Eta:
Dobranoc

Miłych snów
27 sie 00:46
Janek191:
Zadania zamknięte:
z. 1
I x − 7 I < 15 A
z.2
| | 1 | |
|
| *26{2014} = 2−1 * 22014 = 2 − 1 + 2014 = 22013 A |
| | 2 | |
z.3
c = log
3 2 ⇔ 3
c = 2 B
z.4
(
√5 −
√3)
2 + 2
√15 = 5 − 2
√5*
√3 + 3 + 2
√15 = 8 − 2
√15 + 2
√15 = 8 B
z.5
50 % + 5 % = 55 % 100 % − 55 % = 45 % C
z.6
| x − 5 | |
| = U{1]{3} ; x ≠ 7 |
| 7 − x | |
3*( x − 5) = 7 − x
3 x − 15 = 7 − x
4 x = 22
===========
z.7
| | b | |
a = |
| b = a*( c − b) = a c − a b |
| | c − b | |
b + a b = a c b*( 1 + a) = a c
z.8
D = ( − 3 ; 8 > D
z.9
y
max = 3 A
z.10
f(x) = ( x − 2)*( x + 4) = x
2 + 2 x − 8
a = 1 > 0 x
1 = − 4 x
2 = 2 D
z.11
ZW = ( −
∞ ; − 3 > ⇒ a < 0 i q = − 3
spr. C
y = − ( x − 2)
2 − 3 = − ( x
2 − 4 x + 4) − 3 = − x
2 + 4 x − 4 − 3 = − x
2 + 4 x − 7
a = − 1 < 0
q = f(2) = − 4 + 8 − 7 = 8 − 11 = − 3
Odp. C
z.12
a > 0 i b < 0 D
z.13
a
1 = 3 S
10 = 35
więc
5*( 3 + a
10) = 35 / : 5
3 + a
10 = 7
a
10 = 4 B
z.14
| | 3n | | 3n+1 | | 3*3n | |
an = − |
| , n ≥ 1 więc an +1 = − |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
zatem q = a
n + 1 : a
n = 3 D
z.15
| | 2 | | y | |
3 tg α = 2 ⇒ tg α = |
| = |
| ⇒ x = 3 i y = 2 |
| | 3 | | x | |
r
2 = 3
2 + 2
2 = 9 + 4 = 13 ⇒ r =
√13
| | y | | 2 | | x | | 3 | |
sin α = |
| = |
| cos α = |
| = |
| |
| | r | | √13 | | r | | √13 | |
| | 2 | | 3 | | 5 | | 5 √13 | |
sin α + cos α = |
| + |
| = |
| = |
| C |
| | √13 | | √13 | | √13 | | 13 | |
z.16
| | 2 | | 8* 3 | |
R = 8 ⇒ |
| h = 8 ⇒ h = |
| = 12 C |
| | 3 | | 2 | |
z.17
β = 40
o + 20
o = 60
o
więc α = 2 β = 120
o C
z.18
Mamy
z.19
| | 1 | |
k i m , bo |
| * (−2) = − 1 D |
| | 2 | |
z.20
P = ( − 1; 0 ) r = 3 ⇒ r
2 = 9
spr C
( − 1 + 1)
2 + ( 0 + 3)
2 = 0 + 9 = 9
C
z.21
A = ( 13 ; − 12) C = ( 15; 8 )
więc
| | 13 + 15 | | − 12 + 8 | |
xs = |
| = 14 ys = |
| = − 2 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 14 ; − 2)
C
z.22
2 r = h = 4 ⇒ r = 2
P
c = 2 π r
2 + 2πr h = 8 π + 16 π = 24 π D
z.23
V
o = 81
√3 więc V
g = 3 V
o = 3*81
√3 = 243
√3
z.24
I Ω I = 2
3 = 8
A ' = { ( O,O,O ) }
| | 1 | | 7 | |
P( A ' ) = |
| więc P ( A ) = 1 − P( A ' ) = |
| A |
| | 8 | | 8 | |
z. 25
| x + 13 + 7 + 5 + 5 + 3 + 2 + 11 | |
| = 7 |
| 8 | |
x + 46 = 7*8
x = 10
2,3,5,5,7,10,11,13
−−−−−−−−−−−−−−−−
27 sie 08:35
darek: witam. W zadaniu otwartym z ciągami jak ktos na "piechote" liczyl pierwszy wyraz i roznice
ciagu to dostanie chociaz 1 punkt?
27 sie 11:31
Eta:
Dostanie
27 sie 12:11
Eta:
| | 2 | | 2k | |
zad15/ 3tgα=2 ⇒ tgα= |
| = |
| , k>0 |
| | 3 | | 3k | |
| | 5 | | 5√13 | |
sinα+ cosα= |
| = |
| |
| | √13 | | 13 | |
Odp C
27 sie 12:17
27 sie 17:34
Megi: Czy w zadaniu 32 wyszła odpowiedz : 90km/h i 72 km/h? prosze o odpowiedz
28 sie 10:21
Piotr 10: Tak
28 sie 10:45