calka, ulamki proste
Halp: ∫
4x − 12x2 −2x +1
czy mógłby ktoś miły pomóc z rozłożeniem na ułamki proste? nie wiem co robić jak delta ≤ 0
26 sie 16:24
Halp: Gdzieś w zeszycie znalazłem podobny przykład i tam rozwiązanie wygląda dosyć dziwnie, ponieważ
:
jest policzona pochodna z mianownika a następnie 'wpleciona' w licznik
(2x2 −2x +1)' = 4x − 2
(4x − 1) = (4x − 2) +1
a następnie zostaje ona rozbita na dwie całki
26 sie 16:41
Halp: chyba jednak już rozumiem

ale i tak chcę zapytać czy są jeszcze jakieśinne metody poza tą ?
26 sie 16:41
26 sie 16:43
Janek191:
( 2 x
2 − 2 x + 1 ) ' = 4x − 2
więc
| | ( 4 x − 1)dx | | (4x −2 + 1)dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| | 2 x2 − 2 x + 1 | | 2 x2 − 2 x + 1 | |
| | ( 4 x − 2) dx | | dx | |
= ∫ |
| + ∫ |
| = |
| | 2 x2 − 2 x + 1 | | 2 x2 − 2 x + 1 | |
= ln ( 2 x
2 − 2 x + 1) + arctg ( 2x − 1) + C
bo
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | 2 x2 − 2 x + 1 | | 2 | | x2 − x +12 | |
| | 1 | | dx | |
= |
| ∫ |
| = |
| | 2 | | ( x −12)2 +14 | |
Podstawienie
x −
12 =
√14 t ⇒ dx =
12 dt
| | 1 | | 12 dx | | dt | |
= |
| ∫ |
| = ∫ |
| = arctg t + C = |
| | 2 | | 14t2 + 14 | | t2 + 1 | |
= arctg ( 2x − 1) + C
26 sie 16:52
Mila:
II sposób
| | 4x−1 | | 1 | | 4x−1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx=... |
| | 2x2−2x+1 | | 2 | | | |
Sprowadzam mianownik do postaci kanonicznej:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[x2−x+ |
| =(x− |
| )2− |
| + |
| =(x− |
| )2+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
cd
Teraz podstawienie :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x− |
| = |
| t, dx= |
| dt, x= |
| + |
| t] |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
cd
| | 1 | | 1+2t | | 2t+1 | |
= |
| *4∫ |
| dt=∫ |
| dt = rozbijasz na dwie całki |
| | 4 | | t2+1 | | t2+1 | |
26 sie 19:03