Zbiór
Blue: Mam dwa zadanka− jednego nie umiem rozwiązać, a w drugim dwie odpowiedzi mi pasują, więc coś
się nie zgadza, bo powinna być jedna poprawna.
zad.1
Równanie x
3−(p+1)x+3=0 ma pierwiastek całkowity:
A. dla każdej liczby całkowitej p
B. tylko dla p=3
C. dla czterech różnych liczb całkowitych p
D. dla dwóch różnych liczb całkowitych p
| | 2 | |
zad.2 Stosunek liczb x i y jest równy |
| , a suma ich kwadratów wynosi 52. Wówczas: |
| | 3 | |
A. x i y można obliczyć rozwiązując układ równań: 3x+2y = 0 i x
2+y
2=52
B. Warunki zadania spełniają dwie pary liczb
C. x
3+y
3 =280
Mi wyszło, że x=(−4), y= (−6) lub x=4, y=6.
Czyli mi tutaj pasuje odp. B i D....
26 sie 14:53
26 sie 15:05
Piotr 10: 2/ pokaż swoje obliczenia co do podpunktu D
26 sie 15:11
Kacper: | | √6 | | 7√6 | | 7√3 | |
√24+√46=2√6+√23=2√6+ |
| = |
| ≠ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
26 sie 15:16
Blue: Dzięki za odp

W tym drugim musiałam najwyraźniej zrobić błąd rachunkowy
26 sie 19:20
Blue: | | 4 | | 2 | |
Mam jeszcze takie pytanko, bo ja to liczyłam tak: √24 +√ |
| = 2√6 + |
| = 2√6 |
| | 6 | | √6 | |
| | √6 | | 6√6 | | √6 | | 7√6 | |
+ |
| = |
| + |
| = |
| , czyli nie mogę tak wyłączać tego |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
pierwiastka

Muszę doprowadzić do najprostszej postaci i potem wyłączać tak

26 sie 21:27
Mila:
21:27 dobrze.
26 sie 21:54
Blue: a nie sorry, bo tam jest
√3 Boże ja już chyba niedowidzę
26 sie 21:59
Blue: a poza tym przecież jakbym skróciła, to by to samo wyszło xd
26 sie 22:00
Patryk:
Co Ty Blue masz z tym xd ? Co to znaczy ?
26 sie 22:05