Oblicz wartosci funkcji trygonometrycznych kąta do którego ramienia koncowego należy pkt P.
P(−6,−8)
i mam pytanie chodzi o ten pomarańczowy trójkąt czy fioletowy 
bo ja potem wiem bedzie równoboczny i te boki to 6,8,10
i sin = albo 8/10 albo 6/10 w zależności od tego który to trojkąt
prosze o wsparcie !
oj przepraszam Eto
ale wciaz nie wiem kóty bedzie kat alfa i dlaczego
OX− ramię " początkowe"
dziękuje
czyli odp to:
sin x = 8/10
cosx = 6/10
tgx = 8/6
ctgx=6/8

| y | −8 | |||
sinα= | = | |||
| r | 10 |
| x | −6 | |||
cosα= | = | |||
| r | 10 |
| y | −8 | 8 | ||||
tgα= | = | = | ||||
| x | −6 | 6 |
| x | −6 | 6 | ||||
ctgα= | = | = | ||||
| y | −8 | 8 |
;; zapomnialem o ćwiartkach
sin i cos ujemne : > dziękuje MIlo ponownie !
podziękował !
| P{2} | ||
cos45 = | ||
| 2 |
| √2 * | |
| 2 |
| √2 | ||
cos(315)=cos(270+45)=sin(45)= | ||
| 2 |
| 1 | ||
cos (300)=cos(360−60)=cos(60)= | ||
| 2 |
Jak chcesz oczywiście ?
| √2 | ||
cos(315)=cos(270+45)=sin(45)= | ||
| 2 |