matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kula
jagoda:
oblicz pole powierzchni kuli , której objetośc jest równa 125 cm ,
23 sie 11:16
Dziadek Mróz:
4
V =
πr
3
3
4
πr
3
= 125
3
4πr
3
= 375
375
r
3
=
4π
375
π
r
3
=
4
125 * 3
π
r
3
=
4
3
5 *
3
√
π
3
√
4
r =
*
3
√
4
3
√
4
12
5 *
3
√
π
r =
4
5
12
r =
*
3
√
4
π
23 sie 12:22
daras:
wystarczy znać wzory na objętość i pole powierzchni kuli nie chciało się poszukać ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/1005.html
23 sie 13:35
daras:
UWAGA: jednostką objętości są
cm
3
23 sie 13:59
kotek:
4
125*3
V=
πR
3
= 125 ⇒ 4πR
2
=P
c
=
3
R
125*3
3
√
3
R
3
=
⇒ R= 5
4π
3
√
4π
125*3*
3
√
4π
4π
P
c
=
= 75
3
√
[j
3
]
5
3
√
3
3
23 sie 18:02
kotek:
Poprawiam jednostkę pola P
c
= ........ [j
2
]
23 sie 18:03