funkcja kwadratowa
anaaa: Wyznacz najmniejszą albo największą wartość funkcji f(x)= − x2 + 4x + 4 w zbiorze R.
22 sie 15:40
Bogdan:
oblicz po prostu wartość rzędnej wierzchołka paraboli
22 sie 15:56
52: f(x)=ax
2+bx+c
f(x)=−x
2+4x+4
a=−1
b=4
c=4
a=−1<0 zatem funkcja posiada wartość największą
Ta funkcja kwadratowa będzie miała największą wartość dla x
w
a potem liczymy
f(x
w)=...
22 sie 15:56
Janek191:
f(x) = − x
2 + 4 x + 4 ; x ∊ ℛ
a = − 1 < 0 więc funkcja posiada największą wartość y
max = q = f(p)
22 sie 15:56
22 sie 15:57
anaaa: Dzięki
22 sie 16:00
pigor: ..., lub np. tak:
f(x)= −x
2+4x+4= −(x
2−4x−4)= −(x
2−4x+4−8)= −(x
2−4x+4)+8= −(x−
2)
2+
8 ,
a ponieważ a=−1<0, to f(
2)=
8 − szukana wartość
największa funkcji f.
22 sie 16:08