z^2 to
kamczatka: z2 w liczbach zespolonych
to:
(x + yi)2 = x2 + 2xyi +y2i2
czy
(x + yi)2 = x2 + 2xy + y2 ?
22 sie 12:25
ICSP: x2 + 2xyi − y2
22 sie 12:26
Piotr 10: 1 opcja
Warto wiedzieć, że z2 = z*ź
22 sie 12:26
kamczatka: 1 czy 2 opcja ? Bo ICSP podał 2 opcję
22 sie 12:27
ICSP: Podałem pierwszą.
22 sie 12:28
kamczatka: czyli ten mój drugi zapis ? x2 + 2xy + y2 ? tak jak w Twoim poście o 12:26
22 sie 12:30
kamczatka: a dobra już rozumiem
22 sie 12:32
kamczatka: Dobrze obliczyłem taki przykład:
z2 = −1
(x + yi)2 = −1
x2 + 2xyi +y2i2 = −1
x2 + 2xyi − y2 = −1
Układ równań:
x2 − y2 = −1
2xy = 0
do 1 równania dodaje trzecie równanie:
x2 − y2 = −1
+x2 + y2 = √(−1)2 + 02
2x2 = 0
x = 0
podstawiam do x2 − y2 = −1
0 − y 2 = −1
y2 = 1
y = 1 v y = −1
z = i v z = −i
22 sie 12:34
ICSP: z2 = −1
z2 + 1 = 0
z2 − (i)2 = 0
(z−i)(z+i) = 0
z = i v z = −i
22 sie 12:41
22 sie 13:24