Pytanie:
kamczatka: Pytanie:
√−5
O pierwiastku z −5 można powiedzieć, że
i odpowiedź to: istnieją dwa pierwiastki z −5.
Może mi ktoś to wyjaśnić ? Dodam,że dział to liczby zespolone.
21 sie 11:22
Paulina:
√−5=√5(−1)=√5√−1=√5i lub −√5i
21 sie 11:24
kamczatka: to tylko w liczbach zespolonych takie coś istnieje ?
21 sie 11:26
Piotr 10: tak
21 sie 11:32
kamczatka: ale czemu √1 = i v −i ? nadal tego nie mogę zrozumieć
21 sie 11:34
patryk:
kamczatka jak Ty zdałeś maturę skoro nie wiesz, że w liczbach rzeczywistych nie istnieje
pierwiastek parzystego stopnia z liczby ujemnej...
I Ty idziesz na studia ? Szokkkk
21 sie 11:35
Piotr 10: i2 = − 1 *√
I i I = p{−1|
i = √−1 v i = −√−1
21 sie 11:35
kamczatka: wiem że nie istnieje tylko ten przykład mnie dziwi więc się pytam
21 sie 11:37
pigor: ..., np. w zbiorze Z jednostka urojona i to taka, że i
2= −1
i
z=(x,y)= x+iy =?, więc:
z=√−5= x+iy ⇒ −5+0i= x
2−y
2+2xyi ⇒ x
2−y
2=−5 i 2xy=0 ⇒
⇒ (x=0 i y
2=5) v (y=0 i x
2=−5) ⇒ (x=0 i |y|=
√5) v (y=0 i x∊∅) ⇒
⇒ x=0 i y=±
√5 ⇒
z= i√5 v
z= −i√5 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a krótko, co nie każdy ...;uznaje tak:
w Z :
z=√−5=
√5i2=
√5|i| =
±i√5 . ...
21 sie 11:38
kamczatka: ok dzięki Piotr
21 sie 11:38