| 1 | ||
https://matematykaszkolna.pl/forum/256103.html podobnie i tgα= | ||
| ctgα |
| x | 3 | |||
Np. ctg α = | = | ⇒ x = 3 i y = 4 | ||
| y | 4 |
| x | 3 | y | 4 | |||||
cos α = | = | tg α = | = | |||||
| r | 5 | x | 3 |
| 3 | 4 | 9 | 8 | 27 | 40 | 13 | ||||||||
3cos α − 2tg α = 3* | − 2* | = | − | = | − | = − | ||||||||
| 5 | 3 | 5 | 3 | 15 | 15 | 15 |
| 3 | 3k | |||
ctgα= | = | , k>0 | ||
| 4 | 4k |
| 4 | 3 | |||
tgα= | , cosα= | |||
| 3 | 5 |
| 3 | 4 | 13 | ||||
W= 3* | −2* | = ............ = − | ||||
| 5 | 3 | 15 |