Trygonometria .
karola: Kąt α jest kątem ostrym i tg α= 15. Wyznacz sin2 α−2cos2 α.
21 sie 13:31
karola: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? bardzo proszę
21 sie 14:22
KUZDE: 25sin
2 a = cos
2 a
25sin
2 a = 1 − sin
2 a
| | 1 | |
26sin2 a = 1 => sin2 a = |
| |
| | 26 | |
| | 3 | | 23 | |
sin2 a − 2cos2 a = sin2 a − 2(1−sin2 a) = 3sin2 a − 1 = |
| − 1 = − |
| |
| | 26 | | 26 | |
21 sie 14:26
Bogdan:

c =
√25 + 1 =
√26,
| | 5 | | 25 | |
cos2α = ( |
| )2 = |
| |
| | √26 | | 26 | |
| | 25 | | 49 | |
sin2α − 2cos2α = 1 − 3cos2α = 1 − 3* |
| = − |
| |
| | 26 | | 26 | |
21 sie 15:51
karola: Bogdan: tak mi wyszło jak liczyłam i myślałam, że to jest źle, dziękuję bardzo
21 sie 16:31