pole rombu o obwodzie równym 48 cm wynosi 108^2 cm oblicz promien okręgu wpisane
natalia5299: pole rombu o obwodzie równym 48 cm wynosi 1082 cm oblicz promien okręgu wpisanego w ten romb
21 sie 20:09
Eta:
h=2r
P=a*h = a*2r Ob= 4a
4a=48 ⇒ a=....
a*2r=108 ⇒ r=...........
21 sie 20:19
natalia5299: h=2r
P=a*h = a*2r Ob= 4a
4a=48 ⇒ a=12
a*2r=108
r=54
dobrze ?
21 sie 20:23
21 sie 20:23
Metis: natalia5299 Źle.
Pokaż obliczenia ...
4a=48 ⇒ a=12
a*2r=108
r=54
Jak liczysz r
21 sie 20:27
natalia5299: No to z tego wzoru wyszło mi 216/48=4,5
dobrze ?
21 sie 20:29
Eta:
a*2r=108 i a=12
to: 24r=108 ⇒ r=............
21 sie 20:31
Metis: Dobrze.
Tyle samo powinno wyjść sposobem którym pokazała
Eta 
Pokaż jak liczysz
21 sie 20:31
Eta:
Można ze wzoru :
P=r*p , P−−− pole , p−−− połowa obwodu
| | P | | 108 | |
r= |
| = |
| =........... |
| | p | | 24 | |
21 sie 20:34