Przekątne rombu mają długość 12cm i 16cm, a jego kąt ostry ma miare α.Oblicz sin
natalia5299: Przekątne rombu mają długość 12cm i 16cm, a jego kąt ostry ma miare α.Oblicz sin α. Proszę z
wyjaśnieniem
21 sie 20:06
21 sie 20:22
Metis: Nie tutaj
21 sie 20:23
pigor: , z treści zadania
e=12, f=16 − długości przekątnych rombu,
to
a2=(
12e)
2+(
12f)
2 6
2+8
2=
100 − kwadrat długości jego boku,
a z porównania wzorów na pole rombu P=
12ef i P=
12a
2sinα masz
równanie
a2sinα=ef ⇒ 100sinα=12*16 ⇔ 100sinα=192 ⇒
sinα=1,92.
21 sie 20:28
natalia5299: dziękuje
21 sie 20:36
Matbaza: Poprawię zadanie.
Wzór na pole rombu z użyciem sinusa wygląda tak:
P=a2sinα
W takim razie z porównania pól mamy:
a2sinα=12ef
100sinα=1212*16
100sinα=96
sinα=0,96
19 sty 15:19
Miecio: Dzieki za pomoc
2 lis 17:53