równanie kwadratowe
opek: 9x2+2√5=3(2+√5)x Prosze o pomoc w rozwiazaniu
20 sie 19:05
Bogdan:
ax
2 + bx + c = 0,
Δ itd
tu
54 są wskazówki
20 sie 19:20
opek: ja wiem tylko że wynik powinien wyjść √5/3 i 2/3 ,a za nic mi takie nie wychodzą
20 sie 19:23
Bogdan:
to pokaż swoje obliczenia, poszukamy błędu
20 sie 19:26
opek: Δ=(6+3√5)2 −72√5
Δ=36+36√5+45−72√5
Δ=81−36√5 i z tego wychodzi przerażająca liczba
20 sie 19:35
Bogdan:
Δ = 81 − 36√5 = (3√5 − 6)2 = 32(√5 − 2)2
√ Δ = 3|√5 − 2| = 3√5 − 6
20 sie 19:40
Janek191:
9 x
2 − 3( 2 +
√5) x + 2
√5 = 0
Δ = [ − 3( 2 +
√5)]
2 − 4*9* 2
√5 = 9*( 4 + 4
√5 + 5) − 72
√5 = 81 + 36
√5 − 72
√5 =
= 81 − 36
√5 = 9*( 9 − 4
√5) = 3
2*(
√5 − 2)
2
więc
√Δ = 3
√ ( √5 − 2)2 = 3 *(
√5 − 2)
| | 3 ( 2 + √5) − 3*( √5 − 2) | | 12 | | 2 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 18 | | 18 | | 3 | |
| | 3( 2 + √5) + 3*( √5 − 2) | | 6√5 | | √5 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 18 | | 18 | | 3 | |
20 sie 19:42
Bogdan:
Oj Janek, daj się wykazać opekowi, nie podawaj gotowców
20 sie 19:43
Jan:
Janek191 chciał pokazać, że umie obliczyć deltę
20 sie 19:51
opek: Zamiast kombinować przy tej liczbie to ja szukam błędu w obliczeniach heh. Dzieki wielkie
20 sie 19:54