aa
Hugo: sprawdźcie mnie
7x=4x−2
3x=−2
x=−1,5
18−6x=12x−20
28=18x
x=1,(5)
19 sie 19:18
monika: W pierwszym powinno być x=−
23 (−2 podzielić na 3 to nie jest −1,5

)
W drugim masz błąd w trzeciej linijce (przerzuciłeś 10, a nie 20):
18−6x=12x−20
18x=38
x=
3818
19 sie 19:26
5-latek: Drugie
38=18x
| | 38 | | 19 | | 1 | |
18x=38 to x= |
| = |
| = 2 |
| |
| | 18 | | 9 | | 9 | |
19 sie 19:28
Kyrtap31: Hugo czemu takich rzeczy nie pamiętasz? Co się dzieje?
19 sie 19:39
Hugo: racja

dziękuję
a mam pytanie jeszcze:
2x=x i x>0
czyli x >0 czy zbiór pusty?!
19 sie 19:55
Eta:
to 2=1 ?
19 sie 19:56
19 sie 19:58
bezendu:

Eta gdzie się podziewałaś ?
19 sie 19:58
19 sie 19:59
Eta:
A co? szukałeś mnie?
19 sie 19:59
Hugo: Chodzi mi o to że jak mam x=x to jest zbiór rzeczywistych czy pusty

19 sie 20:01
Eta:

=

x∊R
19 sie 20:02
Hugo: aczkolwiek czy czasem nie jest tak że jak
2x=x => 2=0 sprzeczność ! zbiór pusty
x=x => 0=0 tak jakby nie oznaczony i dla każdej rzeczywistej
dobrze mówie?
19 sie 20:03
Eta:
2=2, 5=5, 0=0, −10= −10, √2= √2 ...........
19 sie 20:03
Hugo: Eto jak wakacje


co u cb
19 sie 20:03
Kacper: 2x=x
x=0
19 sie 20:03
Eta:
2x=x −−− sprzeczność dla x∊R\{0} bo dla x=0 zachodzi równość
19 sie 20:04
bezendu:
Nie było Cię na forum, to myślałem, że gdzieś jesteś na Holidajach
19 sie 20:05
Hugo: OKEJ ETO czyli zróbmy to na przykładzie bo dochodzę do strasznej prawdy:
np.
2x=x => xeR/{0} alternatywa x>10 => xe (10, oo)
czyli idąc twoją teorią rozwiązanie to będzie zbiór liczb rzeczywistych bez zera?
19 sie 20:10
Eta:
Ejj
Huguś jak Ty zdałeś maturę ? że takie głupstwa piszesz

dla x>10 2x=x −−−− sprzeczność , x∊∅
19 sie 20:18
Kacper: Hugo przestań brać
19 sie 20:19
bezendu:
Ściągał
19 sie 20:21
Hugo: Eto ależ przepraszam

napisalas w 20:04
2x=x −−− sprzeczność dla x∊R\{0} bo dla x=0 zachodzi równość !
więc sie ty zasugerowałem
A mam rozumieć że gdyby bylo
5x=5x alternatywa x>10
to zbiór liczb rzeczywistych
19 sie 20:24
Kacper: jeśli alternatywa to
19 sie 20:30
Hugo: Jutro daje korki o 11 z wymiernych

!
19 sie 20:34
Kyrtap31: Hugo nie bierz prochów proszę
19 sie 20:37
Hugo: zrobie jeszcze jedno zadanko to prosze mi sprawdźcie
| x+2 | | x+2 | |
| < 2 i |
| > − 2 |
| x−3 | | x−3 | |
x+2<2x −6 i x+2 > −2x+6
8<x i 3x > 4
x> 8 i x> 4/3
x∊(8 ; oo)
dobrze
19 sie 20:58
Kacper: współczuje twoim uczniom
19 sie 21:00
Hugo: dobrze?
19 sie 21:01
5-latek: Hugo a co bedzie gdy pomnozysz przez 0
To jest wyrazenie wymierne i do tego proste wiec dziedzne mozesz wyznaczyc na poczatku
19 sie 21:06
Hugo: : > x=/=3
ale rozwiązanie sięga od 8 do nieskończoności czyli sie to nie da to włączyć
a mozesz mi rozwiązać i zobacze błąd ? :x
19 sie 21:08
5-latek: masz w mianowniku wyrazenie z xem
19 sie 21:09
5-latek: Te dwie nierownosci u siebie po rozpisaniu gdzy bedziesz rozwiazywal pomnoz przez kwadrat
mianownika .
Ja natomiast rozwiazalbym tak
| | |x+2| | |
Na mocy wlasnosci wartosci bezwzglednej Twoja nierownosc bedzie wygladac tak |
| <2 |
| | |x−3| | |
i x−3 nie rowna sie 0
Wiemy z e|x−3| jest zawsze dodatnia wiec mozemu obie strony nierownosci pomnozyc przez |x−3|
i dostaniemy
|x+2|<2|x−3| i dalej rozwiazuj na przedzialach
| | a | | |a| | |
A ta wlasnosc jest taka | |
| |= |
| |
| | b | | |b| | |
19 sie 21:20
Eta:
@
Hugo
| | 4 | |
odp: x∊(−∞, |
| ) U ( 8,∞) |
| | 3 | |
19 sie 21:20
Hugo: racja
19 sie 21:34
Eta:
19 sie 21:36
Hugo: tzn

bo ja skorzystałem z tego że
|x| < 1
x<1 i x> −1
albo
|x| >1
x>1 alternatywa x< −1
19 sie 21:37
Hugo: to po mojemu sie nie da

19 sie 21:37
Eta:
Da się
19 sie 21:38
Eta:
| x+2 | | x+2 | |
| <2 i |
| >−2 i x≠ 3 |
| x−3 | | x−3 | |
| x+2 −2x+6 | | x+2+2x−6 | |
| <0 i |
| >0 |
| x−3 | | x−3 | |
(8−x)(x−3)<0 i (3x−4)(x−3)>0
dokończ .... i jako odp: podaj część wspólną rozwiązań obydwu nierówności
19 sie 21:41
Hugo:

takie buty

x e (−oo, 3) u x e (8; oo) i x e (−oo, 4/3) u x e (3; oo)
x e (−oo, 4/3) u x e (8; oo)
19 sie 22:31
Eta: ano takie "obuwie"
∞ ∞ ∞ ∞
19 sie 22:32
Hugo: Eeee
Toooo
Adidasy
19 sie 22:42
Eta:
20 sie 00:14
Hugo: siedzi ktos

20 sie 00:39
Hugo: bo mam wątpliwosci
20 sie 00:40