funkcja wymierna
monika: Prosiłabym o szybką pomoc, gdyż zamierzam od jutra wziąć się za rozwiązywanie wymiernej, ale
słabo ją pamiętam, a dziś chociaż sobie przeanalizuję, bo jutro odbiorę zeszyt od znajomego.

Otóż jak się rysowało wykresy funkcji w wymiernej, jeśli mam np.:
f(x)=
6|x|−3
lub np.
f(x)=
2x−|x+1|x−1 ?
Dziękuję z góry za pomoc.
19 sie 19:29
Kacper:
Uwaga operacji 2 i 3 nie wolno zamieniać miejscami.
19 sie 19:40
pigor: ...,
| | 6 | |
1. f(x)= |
| − funkcja parzysta, czyli f(−x)=f(x), bo |−x|=|−1|*|x|=|x|, |
| | |x|−3 | |
| | 6 | |
dlatego rysujesz wykres f dla x≥0 , czyli y= |
| i część wykresu która |
| | x−3 | |
jest po prawej stronie osi OY odbijasz symetrycznie względem tej osi i ...tyle .
19 sie 19:46
monika: Okej, dzięki Panowie, a drugi wykres? Coś mi to mówi, że na przedziały, ale nic więcej. Help?
19 sie 19:56
Kacper:
dziedzina: R\{1}
Dwa przedziały
x+1≥0 ⇒ f(x)=1
oraz
19 sie 19:59
pigor: ..., a co do drugiej funkcji
musisz rozpatrzyć (niestety) 2 przypadki
| | 2x−(x+1) | | 2x−x−1) | | x−1 | |
1. x+1≥0 i f(x)= |
| ⇒ x≥−1 i f(x)= |
| = |
| ⇒ |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
⇒
f(x)= 1 i x∊<−1;1)U(1;+∞) ... i to rysujesz
−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2x−(−x−1) | | 2x+x+1 | | 3x+1 | |
2. x+1<0 i f(x)= |
| ⇒ x<−1 i f(x)= |
| = |
| = |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 3x−3+4 | | 3(x−1)+4 | |
= |
| = |
| ⇒ |
| | x−1 | | x−1 | |
⇒
f(x)= 3+4x−1 i x∊<−∞;−1) ... i to rysujesz . ...
19 sie 20:02
monika: I tak mi wyszło, dzięki.
19 sie 20:04
5-latek: Dobrze myslisz (bo ja juz nie mysle )
Wyrazenie to traci sens dla x−1=0 (patrzymy na mianownik )
Teraz licznik |x+1|=x+1 dla x>=−1
| | 2x−x−1 | |
wiec dla x>=−1 funkcja to przyjmie postac f(x)= |
| = licz dalej sama |
| | x−1 | |
|x+1|= −(x+1)=−x−1=1−x dla x<−1 wiec funkcja to przyjnie postac f(x)=2x−(1−x)}{x−1} o dalej
sama licz
19 sie 20:10
5-latek: pigor 
juz CI pokazal rozwiazanie
19 sie 20:13
19 sie 20:16
19 sie 20:57